Formtoppat försvar i LFC: "Börjar sätta sig"

Det nya spelsystemet verkar ha satt sig för Linköpings FC. I lördagsmatchen mot Kristianstad är tanken att tre raka hållna nollor ska bli fyra. "Vi känner att vi har någonting på gång", säger försvararen Lisa Lantz.

9 augusti 2019 18:00

Spelsystem har ofta en tendens att vara en lek med siffror mer än något annat.

Trebackslinje eller fembackslinje – kalla ni vad det vill – men efter sommaruppehållet har LFC övergett den klassiska modellen med två mittbackar och två ytterbackar.

Resultatet? Tillsynes gott.

– Det börjar sätta sig mer och mer. Alla vi spelare försöker vara så lyhörda och noggranna det går, förklarar Lisa Lantz.

Hon fortsätter:

– Tränarna tyckte att vi hade ett bra spelarmaterial för att spela med tre mittbackar. Sedan kan man ju inte räkna med att allt sitter hela tiden, men det känns riktigt lovande.

31-åringen, som fått stort ansvar som den mest centrala mittbacken, är en av spelarna som verkar ha fått ett rejält uppsving efter förändringen – och Nilla Fischers intåg i laget.

– Jag trivs nog allra bäst i mitten. Man spelar ju alltid där tränaren sätter dig... men jag trivs väldigt bra där. Att vi dessutom har fått in en så erfaren spelare som Nilla har garanterat hjälpt till.

LFC-tränaren Olof Unogård säger att det är skadefritt i laget och att han är imponerad över hur man har agerat på planen på slutet.

– Det viktigaste mot Kristianstad blir att skapa en matchbild som passar oss, där vi undviker att spelet går fram och tillbaka hela tiden. Både Emma (Lennartsson) och Lisa (Lantz) har varit hur stabila som helst bredvid Nilla Fischer. Hela lagets försvarsspel har varit bra, men att mittbackarna och Emma (Holmgren, målvakt) är i så bra form känns otroligt bra för oss.

Rekordjämnt i toppen

Toppracet (11 omgångar spelade)

1) Rosengård, 24 poäng (+23)

2) Linköping, 21 poäng (+12)

3) Vittsjö, 21 poäng (+11)

4) Göteborg, 20 poäng (+11)

5) Örebro, 20 poäng (+1)

6) Piteå, 19 poäng (+4)

7) Kristianstad, 18 poäng (+8)

Helgens övriga matcher

Örebro–Piteå, Vittsjö–LB07, Rosengård–Eskilstuna, Göteborg–Kungsbacka (alla lördag).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Eidhammer