För hårda ord – men lite får ni tåla

15 maj 2018 17:05

LÄS OCKSÅ: Domarbasen: "Tycker det är dålig stil"

För det första: Kosovare Asllani tog, med frustrationen sprutandes ur öronen, naturligtvis i för mycket när hon efter förlusten i cupfinalen mot Rosengård sågade svensk domarkår i allmänhet och Tess Olofsson i synnerhet.

För det andra: domarinsatsen avgjorde absolut inte matchen (vilket också Asllani var noga med att poängtera).

Med detta sagt, och om vi för ett ögonblick försöker bortse från LFC-stjärnans ordval, tycker jag att vi kan se det i ett större perspektiv. Varför ska inte domare på elitnivå i olika idrotter, i vissa fall med rätt bra betalt, kunna få kritik eller petas när de förtjänar det? Är det inte så att domarkåren ofta är ovanligt lättstött när det gäller kritik från olika håll?

Det är helt okej att säga att en spelare varit dålig.

Tränare också.

Men inte en domare.

Jag har aldrig riktigt förstått det.

Nu pratar jag inte om rättskipare på lägre nivå utan om dem som faktiskt dömer i högre sammanhang. Själv hävdar jag bestämt att de bästa domarna är de som är bäst på kommunikation, som erkänner sina misstag och som använder sunt förnuft mer än regelbok. Uppdraget är att upprätthålla ordning och inte att sätta dit folk.

Sedan undrar jag hur förbundets domartillsättare tänkte (om ens alls) att till en cupfinal med ett lag från Malmö välja en domare från – Malmö. Hm. Som dessutom spelat i LDB Malmö. Hm. Jag påstår inte att det påverkade hennes sätt att leda matchen, absolut inte, men snacka om att göra Olofsson själv en björntjänst och nästan be om onödiga bekymmer.

Någon slags fingertoppskänsla kan man väl ändå kräva i sådana här sammanhang?

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten