Finaldepp för LFC i cupen

Linköpings FC hade chansen att tangera rekordet på sex svenska cupen-titlar. Men istället tog FC Rosengård, i dess nuvarande namn, sin första titel efter 3-1 på Malmö IP.

28 augusti 2016 17:41

­– Man är alltid besviken efter en sån här förlust, vi hade inställningen att verkligen gå för segern idag. Tyvärr lyckades vi inte fullt ut, sa LFC:s Stina Blackstenius efter matchen.

Innan avspark i cupfinalen hyllades hon och de svenska OS-silvermedaljörerna, det var totalt åtta stycken i Rosengård och LFC, med blombuketter och publikjubel. Den vågen lyckades hemmalaget bäst med att rida vidare på när matchen väl börjat.

För Rosengård kändes lite hetare, lite tyngre redan från start. Även om det var LFC som skapade de kanske bästa målchanserna i första halvlek – Kristine Mindes friläge borde nog ha utnyttjats bättre ­– var det Malmöklubben som dikterade tempot. De styrde matchbilden och det kändes därför helt logiskt när utdelningen väl kom.

Första målskytt blev anfallsstjärnan Lotta Schelin när hon, fint framspelad av Marta, skapade sig en yta i straffområdet för att sedan sätta bollen i bortre hörnet. Målet kom som en kalldusch för LFC precis innan halvtidsvila och en ny sådan skulle komma direkt efter paus också.

Blackstenius mål förgäves

– Deras mål kommer vid mentalt jobbiga tidspunkter, vilket gör det svårt för oss att ställa om, sa Martin Sjögren, LFC:s tränare.

Återigen var Marta dirigent bakom den offensiva utdelningen. Bara två minuter in i den andra halvleken hittade hon med en läcker lobbpassning fram till Lieke Martens, som kunde slå in 2-0 från nära håll.

Uppförsbacken för LFC var därefter synnerligen brant och det framgick tydligt att en förändring i spelet krävdes för att bortalaget skulle ha en chans. Men LFC tragglade på, utan att kunna bryta sig loss från Rosengårds kontroll, men Stina Blackstenius reducering till 2-1 efter ett snyggt anfall väckte liv i hoppet.

– Ett perfekt inlägg som jag bara behövde sätta dit huvudet på i princip, berättade Blackstenius.

Briljans av Marta

En minut senare tycktes det hoppet släckas, igen. Marta krönte sin formidabla insats genom att läckert knorra in 3-1 med vänsterfoten förbi Cajsa Andersson i LFC-målet, och gästerna behövde därefter göra två nya mål för att hämta upp underläget.

Det lyckades man inte med, för det var en sådan dag där inte mycket stämde för laget.

Till följd av det var det Rosengård som fick lyfta bucklan i vädret och titulera sig mästare i svenska cupen 2016. Linköpings FC står därmed kvar på fem titlar, en färre än rekordhavande Öxabäck IF/Öxabäck Mark IF, medan Rosengård tog sin första i dess nuvarande klubbnamn.

– Man måste komma ihåg att vi mötte ett riktigt bra lag idag. Rosengård gör det svårt och matchen får ett lite för högt tempo för att passa oss bra. Sedan får de bra utdelning på sina chanser, sa Martin Sjögren.

Titeln som avgör årets svenska mästare återstår dock att spela om, och även den duellen står mellan de här två lagen.

– Vi har tio matcher kvar och Rosengård nio. Det krävs att vi ser till att vara bra hela vägen, avslutade LFC-tränaren.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
David Carlsson