Därför stannar förra LFC-stjärnan utomlands

En spelare som testar lyckan i Tyskland är den tidigare Linköping FC-spelaren Fridolina Rolfö. Under två och ett halvt år i Bayern München har hon varit med om klubbens resa i både ligan och Champions League. ”Jag är glad över att jag är i den tiden där det finns valmöjligheter”, säger hon.

15 juli 2019 07:00

25-åriga Fridolina Rolfö har varit med i landslaget så länge hon kan minnas (U-landslaget sedan 2008, A-landslaget sedan 2015, vår anm) och var tidigt en talang med fotbollen. Efter starten av karriären i IFK Fjärås fick hon till slut göra sin allsvenska debut i bottenlaget Jitex för att sedan ta klivet till topplaget Linköping FC. Där fick hon vara en del av ett stjärnspäckat lag som tog mark nationellt genom SM-guld och internationellt genom avancemanget till kvartsfinal i Champions League. Tittar men på den starka truppen som LFC hade då är det inte många spelare som finns kvar på svensk mark. Även Rolfö var en av de som tog tillfället i akt för att testa vingarna utomlands. Valet föll på Bayern München.

– Anledningen till att jag tog det klivet var nog för att jag hade ett väldigt bra OS. Mitt kontrakt löpte ut i december och min sommar i OS var bra där jag fick mitt genombrott. Det var många klubbar som fick upp ögonen för mig och jag hade många alternativ i Europa. Jag är glad över att jag är i den tiden där det finns valmöjligheter. Lotta Schelin hade till exempel bara Lyon som alternativ för att få spela utomlands, påminner Rolfö.

När hon skrev på för Bayern München var klubben i en förändringsprocess. Damlaget spelade på en liten plan utanför stan som kan liknas vid den anläggning som Linköping Kenty har – fast med naturgräs. Förutsättningarna var inte de mest professionella, men när Fridolina Rolfö skrev på visste hon att Bayern campus var under uppbyggnad och skulle bli färdigställd inom en snar framtid.

– För mig blev det jättestora kontraster. Jag fick uppleva resan som klubben varit med om, säger Fridolina.

Även ekonomiskt har det varit en resa för henne. När hon spelade i Linköping var hon tvungen att ha ett extrajobb vid sidan av sin fotbollskarriär. I Tyskland har hon istället bara behövt lägga fokus på fotbollen och inget annat.

– Jag har en bra lön och behöver inte tänka en extra gång på vad jag köper eller vad jag gör. Jag kan njuta av mitt liv på ett annat sätt och kan samtidigt lägga undan pengar. I Linköping kände jag inte att jag kunde leva på samma sätt. Det blev en stor skillnad när jag kom hit, berättar Rolfö.

När det gäller produkten fotboll – Damallsvenskan i jämförelse med Bundesliga – är det mer fokus på utveckling i damallsvenskan och mer på resultat i Tyskland. Klubben har dock en U17- och en U21-verksamhet som har mer fokus på ungdomarna och deras utveckling. B-laget spelar seniorfotboll i andradivisionen och har en bra placering där vilket gör att steget inte är allt för stort för ungdomarna som går genom ungdomsverksamheten. Men när du väl tar klivet upp i A-laget är du där för att leverera och prestera.

– Vi har ganska många unga spelare, men man förväntar sig samma sak av dem som man gör av oss. Man kan inte prata om att "om några år kommer du att vara där"... nej, då är du inte i den här truppen. Det är samma kravbild på alla och det ska det vara också. Det ska inte vara olika förutsättningar; är du 17 år och är så pass duktig som vissa av våra spelare är ska man inte prata om utveckling utan då ska man prata om här och nu, säger Rolfö.

Vad tror du krävs för att damallsvenskan ska hinna med i utvecklingen?

– Jag tror man måste se det i ett bredare perspektiv. Man måste tänka på det här med utveckling även i yngre år. Jag tror att man måste ha bättre ledare redan där. Som det ser ut i dagsläget jobbar de bästa ledarna inom herrfotboll i och med att pengarna finns där. Då blir de ledarna som är över kvar till dam- och flickfotbollen. Jag tror det är där man måste börja med att investera i bra ledare och utveckla ledare i föreningar – för att få grunden redan när man är liten. Det har också varit ett problem att många slutar spela i ungdomsåren och då gäller det att fortsätta motivera spelarna så att de fortsätter.

Kan du se dig själv spela i Damallsvenskan igen?

– Absolut. Kanske inte de närmsta åren för nu vill jag passa på att ta det här utlandsäventyret och vara med om det. Jag vill se hur långt jag kan gå och hur bra jag kan bli. Jag vill bli den bästa fotbollsspelaren av mig själv och för att jag ska nå min högsta nivå behöver jag spela utomlands. Jag vill göra en full satsning och så får vi se hur långt det räcker. För att jag ska nå dit behöver jag stanna utomlands, säger VM-spelaren som tidigare i somras skrev på för Wolfsburg i Bundesliga.

Något som har börjat bli mer en regel än undantag är att också damspelare har rådgivare och agenter. Fridolina är en av spelarna som var tidig med att ha en agent.

– För mig har det alltid funnits i bilden sedan jag blev en professionell fotbollsspelare som 17-åring. Jag vet inte hur jag hade klarat mig utan honom eftersom det är så mycket juridiskt i den här världen med kontraktsskrivning och sponsorer som jag får hjälp med.

Det blir också mer och mer synligt på sociala medier att damspelarna har egna sponsorer där de bland annat marknadsför produkter och olika märken på sina egna kanaler.

– Det är något som kommer att lyftas fram mer och mer, tror jag. Vi lagidrottare har inte haft det behovet innan i och med att vi får våra löner från våra föreningar. Men jag tycker det blir viktigare och viktigare med att bygga ett varumärke och ett namn för sig själv. Vi pratar ganska mycket om det och mer och mer sponsorer vill komma in i damverksamheten och då får man mycket förfrågningar om olika uppdrag. Det återkopplar lite till det jag sa innan om att man inte kommer tjäna de pengarna man gör i dag för alltid. Då är det bra att bygga upp något redan nu inför framtiden.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Candevi Fotnot: Texten är möjliggjord genom Lars-Gunnar Björklunds stipendium, ett samarbete med Svenska spel och Svenska sportjournalistförbundet.