LFC-tränaren: "Det är prioriterat"

Högt upp på LFC-managern Olof Unogårds att göra-lista inför hösten: förlänga med starka och lovande mittfältsduon Frida Leonhardsen Maanum och Filippa Angeldahl.

29 augusti 2019 16:00

– Det finns så klart fler spelare som vi vill säkra upp, men man kan väl säga att det är prioriterat. Frida och Filippa vill vi gärna satsa vidare på, säger Olof Unogård.

Som en del i sin pågående tränarutbildning befinner han sig just nu i Nordirland. På studiebesök hos norska landslaget, där Martin Sjögren och Anders Jacobsson – tränarduon som tog LFC till SM-guld 2016 – är förbundskaptener.

På fredagen väntar EM-kvalmatch i Belfast.

– Jag ville ha en inblick i hur det fungerar med landslagsfotbollen och på deras samlingar. Jätteintressant och lärorikt, säger Unogård.

LFC avslutade första delen av höstsäsongen med en stark insats mot Göteborg i lördags, även om 1–1 sved med tanke på spel- och chansövertag.

– Jag har sett matchen igen och det är inget snack om vi borde ha vunnit. Men jag tror ändå att det stärker oss inför fortsättningen att göra en så stark insats mot så starkt motstånd. Dessutom på bortaplan, säger Olof Unogård.

Parallellt med allsvenska toppstriden ska avgöras – LFC nystartar med bortamöte med Växjö 9 september – ska också truppen byggas inför nästkommande säsong och där är klubben redan en bit på väg.

Av dem som vanligtvis startar matcherna har Emma Holmgren, Nilla Fischer, Lisa Hurtig, Emma Lennartsson, Mimmi Larsson, Stina Blackstenius och Lina Hurtig avtal som även gäller över 2020. Däremot går kontrakten ut för Anna Oscarsson, Elin Landström, Frida Leonhardsen Maanum och Filippa Angeldahl.

– Det känns som ett helt okej utgångsläge, säger Unogård.

Snacket har startats internt, men än så länge har inga konkreta diskussioner förts med några spelare. Av dem med utgående kontrakt är det ingen vågad gissning att främst centrala mittfältarna Maanum och Angeldahl kan vara av intresse för utländska klubbar.

– Vi har inte haft några samtal än, så jag vet inte riktigt hur de tänker. Om de vill stanna eller kanske testa spel utomlands. Sedan är det ju ingen garanti att de med kontrakt blir kvar heller, säger Olof Unogård.

Det är ingen hemlighet att det ekonomiska läget är tufft. Vet du vad du har för löneramar inför 2020?

– Nej, inte än. Jag räknar med att det kommer besked inom kort. Nu är det mer att vi har grovskissat över hur truppen kan se ut och med eventuella spelare in och ut. Ju tidigare det blir klart, desto bättre. Det är tydligt att konkurrensen om spelarna stadigt ökar från år till år.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten