LFC-stjärnorna först ut – får egen staty

Fyra av Sveriges största fotbollsstjärnor avbildas i cement. Avbilderna är en del av en jämställdhetskampanj och avtäcks i samband med VM-genrepet mot Sydkorea. LFC-spelarna Kosovare Asllani och Nilla Fischer är två som får en egen staty.

29 maj 2019 10:30

"Jag är otroligt stolt att vara en av de första damfotbollspelarna som föräras med en staty", skriver Kosovare Asllani på twitter.

– Vi visar vilka starka kvinnor vi har och vilka förebilder som finns, säger landslagskaptenen Caroline Seger.

Seger, Nilla Fischer, Hedvig Lindahl och Kosovare Asllani är utvalda till kampanjen som ingår i initiativet Fotboll Forevher – ett samarbete mellan Svenska fotbollförbundet och Coca-Cola – där de fyra landslagsspelarna har avbildats i naturlig storlek. Syftet är att ge damfotbollen större utrymme.

Statyerna är gjorda i cement och har framställts av en 3D-skrivare, och avtäckandet sker vid Gamla Ullevi i Göteborg på fredag, inför VM-genrepet mot Sydkorea. Sedan ska cementkvartetten åka på turné i Sverige – först till Friends arena den 7 juni, när herrlandslaget spelar EM-kval mot Malta, och sedan vidare till spelarnas hemorter resten av sommaren.

Caroline Seger 2.0 ska stå på Kungstorget i Helsingborg.

– Som liten flicka var det kanske inte det första man vaknade upp och kände, att ”fy fan, en dag ska jag bli en avbild”. Det har saknats och man måste förstå hur stort det här är. Det handlar om att visa hela Sverige att det krävs att vi är jämställda inom idrotten, och att vi visar vilka starka kvinnor vi har och vilka förebilder som finns, säger Caroline Seger till TT. (TT)

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lasse Mannheimer