Lennartssons lyft – i nya rollen

En av förklaringarna till LFC:s lyft under senaste veckorna: Emma Lennartssons entré i startelvan. "Nu ska vi göra allt för att haka på", säger hon och ler.

2 juli 2018 18:00

Det har knappast undgått någon att det på många sätt har varit en mörk vår för Linköpings FC.

Men på slutet har det sett allt bättre ut – och förmodad vinst i tisdagsmötet med tabelljumbon IFK Kalmar betyder att det bara är fyra poäng till serieledande Piteå.

Vem hade trott det för bara några veckor sedan?

– Det kan gå fort. Det känns som det är en jämnare serie i år och dessutom är det inte bara vi som haft det knackigt med tränarbyte och sånt. Loben (Rolf Gustavsson, lagledaren) brukar dra läget efter matcherna, men för egen del har jag inte så mycket koll på tabellen, säger Emma Lennartsson.

2–1 mot Rosengård senast. Vad betydde det?

– Jättemycket. Vi har spelat bra på slutet, men inte fått resultaten med oss. Nu fick vi det och just att få med sig känslan att vinna var viktig.

Hon är en idrottens grovarbetare som sällan får plats i målprotokoll och liknande. Den allroundkunniga Norrköpingstjejen är inne på sjätte säsongen i LFC och genom åren har det blivit spel på många olika positioner. En spelare som, som en välkänd hockeyexpert (vi kan kalla honom för Wikegård) hade uttryckt det, kommer till jobbet varje dag.

Det ger sällan så mycket uppmärksamhet.

Men efter att ha mestadels ha suttit på bänken under tidiga våren har tillfällige tränaren Henrik Jensen plockat in 27-åringen i startelvan som defensiv mittfältare – och gillar verkligen det som han fått se.

– Fantastisk utveckling på Emma senaste veckorna. Hon betyder så mycket för oss, säger Jensen.

Lennartsson säger själv om sin delvis nya roll:

– Jag testade lite redan förra året när Claudia (Neto) skadade sig, så jag känner mig ganska trygg där. Det defensiva har jag bra koll på, men jag behöver lära mig att följa med mer offensivt också. Det sitter i bakhuvudet att jag måste vara med om det blir en omställning.

– Fortfarande är det nog så att jag känner mig allra mest trygg på kanten. I mitten händer det saker omkring dig hela tiden, vilket gör att det blir lite svårare att orientera sig och lite mer att hålla koll på. Men det är kul.

Två matcher återstår för LFC innan sommaruppehållet: Kalmar (hemma) tisdag kväll och Eskilstuna (borta) på söndag.

– Med ett tränarbyte blir det alltid en ny process som du ska in . Men vi har kommit ihop snabbt, det tycker jag. Det är tydligt och vi är med på vad Henrik (Jensen) menar. Nu ska vi göra allt för att haka på, säger Emma Lennartsson.

Vi sänder samtliga LFC:s seriematcher i allsvenskan under året. Det är fritt för prenumeranter och ni ser matcherna direkt på Östgöta Medias sajter, bland annat på Corren.se och Klackspark.com.

Matchdags

Linköpings FC–IFK Kalmar

Allsvenskan, Linköping arena, tisdag 19.30 (direkt på corren.se och klackspark.com)

Corren tippar: 2–0

Läget i laget: Marija Banusic fortsatt borta av ”personliga skäl”. Natasha Dowie gör sin sista hemmamatch i LFC-tröjan. Lina Hurtig ännu inte spelklar efter skada.

Notera: För att undvika VM-krock med Sverige flyttas avsparkstiden fram till 19.30.

Oddset: 1) 1,14 X) 6,25 2) 16,00.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Per Bergsten