Ledbergs resa får nya kapitel

Högre och högre höjder för varje år. Ledbergs "Åshöjdensaga" får hela tiden nya kapitel. Nu stundar allsvenskt kval för Linköpingsgrabbarna.

23 mars 2019 08:00

– Det är jättestort, det här är inget som vi har tänkt utan mer som en bonus. Vårt mål var ju att hänga kvar, säger sportchefen Fredrik Hemmingberg.

Löser ni det om ni går upp i allsvenskan?

– Ja, det gör vi ju. Händer det så händer det, även om vi helst hade velat vara i allsvenskan om tre-fem år. Vi vill inte vara ett jojo-lag, säger sportchefen.

Ledbergs IF, mest känd för fotboll, har haft innebandy på agendan sedan 1997. Det var först 2016 som Ledberg innebandy formellt kom till.

Det var 2016 som också klättringen startade på herrsidan. Det 16-åriga ungdomslaget, pojkar födda 2000, skulle ha spelat juniorinnebandy ett år till.

– Men så hörde vi att det året efter skulle bli division 4 också i Östergötland. Då anmälde vi oss ett år tidigare än planen så att vi fick börja i trean, berättar Fredrik Hemmingberg.

In i trean på ett bananskal alltså, och det har utvecklats till ett segertåg. Serieseger i trean 2017 och sedan överlägsen serieseger i tvåan 2018.

Det har lett fram till att som nykomling i ettan tack vare en fjärdeplats i serien nu få spela allsvenskat kval.

Fyra lag gör upp om en plats. Två omgångar i bäst av tre matcher avgörs. Ledberg spelar mot Värmdö, borta lördag, hemma torsdag och eventuellt borta lördagen efter. Vid seger väntar vinnaren i mötet Nykvarn–Hovslätt.

– Det är vinnarkulturen med 00:orna som hållit i sig, menar Fredrik Hemmingberg.

Ledberg är också mycket mer än bara ett lag. Nio lag totalt, 170 medlemmar och i fjol blev det silver i USM och sjundeplats i JSM. Det juniorallsvenska laget är i år i SM-slutspel igen.

– Vi har verksamhet över hela Linköping, berättar sportchefen.

Stommen är tonåringar från egna led, men kryddningen är stark. Med SSL-rutinerade spelare som Joakim Ström, Marcus Johansson och Fredrik Ählström.

– Vi hade en tuff inledning, men har vuxit i kostymen. När det vände så vände det rejält. Vi har självförtroende och har slagit lagen vi möter, men nu gäller det att nollställa allt, säger tränaren Mathias Trinks.

Robert Cheeseman kom från Finspång 2016 och har varit med om hela klättringen.

– Det är svårt att förstå hur fort det har gått, men vi har en bra bredd och lagkänsla. Vi får slåss om positionerna. Vi har allt att vinna och ska spela vårt spel, även i kvalet, säger Cheeseman.

– Vi är svårslagna när vi är på topp, bra på att både stänga matcher och vända matcher. Det är bra go i laget, säger forwarden Eric Sääf som också varit med från starten.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Jens Bollius

Ämnen du kan följa