"Lär ha träningsvärk på nya ställen"

Mycket noga och utan stress går instruktör Emma Rosén igenom övningarna som ingår i  gruppasset bodypump. ”Jag hade aldrig provat tidigare, men det här kan jag mycket väl tänka mig att göra igen”, säger Monica Svenselius.

7 april 2016 15:35

Musiken pumpar i gång i stora träningssalen i Campushallen.

– Marklyft på två, manar Emma Rosén och räknar högt – tre två ett...

Hon böjer höften framåt, sänker skivstången till knäna och rätar sedan upp kroppen igen.

Gänget framför henne gör efter. Gunilla Jonsson är träningsklädd och rör sig bland deltagarna. Hon rättar till en böjd arm här och en viktplatta där.

Bodypump är ett för­koreograferat pass med skivstång där deltagarna själva anpassar hur tungt de vill lyfta. Ett typiskt exempel på träning som för den oinvigde kan kännas konstig och obekväm.

Monica Svenselius hade aldrig provat tidigare, men ­beslöt för att testa inom ramen för ”Aktiv LiU-anställd”.

Blivit gladare

Hon arbetar på marknads- och kommunikationsavdelningen på LiU och fick upp ögonen för projektet via en inbjudan som skickades ut till alla anställda.

– Jag promenerar mycket med min hund men började känna att den motionen inte räckte. Jag vill inte stelna till och få ont i axlarna och därför kände jag att jag behövde mer träning. Men jag vill inte gå till gym där passen heter en massa konstiga saker.

Numera tränar Monica två–tre pass i veckan och känner sig mycket piggare.

– Mina arbetskamrater tycker att jag är både gladare och piggare och de vet att jag inte är någon superatlet annars.

Bodypumpen då?

Jo, den gav också mersmak.

– Kul, säger Monica. I morgon lär jag ha träningsvärk på nya ställen i kroppen. Passar det bara med arbetstiderna så kommer jag säkert att köra pump igen.

"Mår mycket bättre"

Även i salen intill dånar ­musiken. Ett stort gäng kör passet Underground som enkelt förklarat är tuff stationsträning för kondition och styrka.

Veerle Bergqvist gör en paus och torkar svetten ur pannan.

Hon arbetar som samordnare på institutionen för kultur och kommunikation.

– Jag hade hälsoproblem för ett par år sedan och behövde komma igång och träna. Jag fick nys om Aktiv Liu genom min administrativa chef och det visade sig vara jättebra.

Via rätt coachning kom Veerle igång och numera kör hon två pass i Campushallen i veckan och löpning och promenader som vardagsmotion.

– Underground-passen är jätteroliga. Jag känner mig mycket piggare och framför allt ser jag fram emot måndagen när jag ska få gå hit på lunchen.

Veerle har kommit så långt att hon anpassar arbetsdagen efter träningen.

– Jag fyller 50 nästa år och jag mår mycket bättre nu än när jag skulle fylla 40!

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Anna Lindén