Mantorpstjejen på väg mot världseliten

Mantorpstjejen Ida Dahl är på väg att slå sig in i den yttersta världseliten som långloppsåkare. "Jag trodde inte att det skulle gå så här bra", säger hon.

Ida Dahl har gjort en mycket bra debutsäsong i långloppscupen.

Ida Dahl har gjort en mycket bra debutsäsong i långloppscupen.

Foto: CARL SANDIN

Långlopp2020-02-12 07:00

I 50-kilometersloppet i tjeckiska Bedrichov i helgen slutade hon på sjätteplats, ett lopp som svenska stjärnan Britta Johansson Norgren vann. Idas sjätteplats vara bara en i raden av topplaceringar den senaste tiden, 24-åringen har varit topp tio i sina fem senaste lopp och är på väg mot en succéartad debutsäsong som långloppsåkare.

– Jag hade hoppats på att bli topp tio i något lopp, men att vara fyra och sexa som jag varit några gånger kunde jag aldrig tro. Det har gått mycket över förväntan, säger Ida Dahl.

Uppvuxen i Mantorp och med Sya SK som moderklubb blev Ida snabbt en stor talang i skidspåren. Hon gick skidgymnasiet i Järpen och flyttade sen till Östersund. Sedan i höstas bor hon i Umeå där hon pluggar till civilingenjör samtidigt som skidsatsningen har tagit fart ordentligt. Från att ha åkt kortare distanser i Sverigecupen körde hon sitt första långlopp i våras och fick smak för tävlingsformen. Nu ingår Ida Dahl i Team Ramudden tillsammans med bland andra svenska toppåkaren Lina Korsgren.

– Jag hade aldrig tänkt på långlopp innan, men nu känns det otroligt kul att jag testade. Det är en annan utmaning, man måste träna mer överkropp och det är mer stakning, säger Ida Dahl.   

Ska du åka Vasaloppet?

– Absolut, det är det största loppet på säsongen med mest prestige. Känner jag mig i form och har den rätta dagen kan jag absolut vara med och kriga om en pallplats. Man har höjt sina egna förväntningar, säger Ida Dahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!