25-åringen från Mantorp slog igenom i fjol när hon bland annat i debuten i fäders spår mellan Sälen och Mora tog sig i mål som fyra efter 89 avklarade kilometer. Sedan dess har hon på allvar tagit sig in i världseliten och ett par gånger om i vinter fått kliva upp på pallen i långloppscupen.
Första söndagen i mars väntar som vanligt klassikernas klassiker i skidvärlden.
Vasaloppet.
Fast den 97:e upplagan liknar ingen tidigare på grund av coronapandemin. Borta är folkfesten med 15 000 åkare och i stället är det full fokus på eliten. Och för första gången en egen starttid för damerna, 20 minuter före herrarna. Tre givna favoriter: Lina Korsgren, Britta Johansson Norgren och Marit Björgen.
Med Ida Dahl som ung och potentiell utmanare.
– Formen känns bra. Jag känner mig lugn och tycker mest att det ska bli kul. Det är alltid häftigt med Vasaloppet, det är som vårt VM. Sen blir det ju lite speciellt just i år när det inte är så mycket folk, säger hon.
Hon lärde sig åka skidor i Sya innan hon flyttade till Östersund för att gå på skidgymnasiet. Där är hon kvar, men gjorde för några år sedan en spårändring med satsning på betydligt längre lopp.
Det har givit resultat.
– Det blev ett ganska enkelt val. Det var mycket upp och ned, jag kände inte att jag utvecklades och var ganska less på hela den grejen. Det var som om man gjorde samma sak hela tiden och visste vad som skulle hända. Jag var redo för något annat, säger Ida Dahl.
Så var ska du vara runt lunch på söndag för att känna dig nöjd?
– Står du på start vill du vinna, men annars är det mest att man försöker förbereda sig för olika scenarion som kan uppstå. Tänker du för mycket på placeringar under loppet är det lätt att låsa sig mentalt. Det gäller att så länge som möjligt försöka vara i tätklungan med Lina, Britta och övriga.
– Jag har utvecklats i år. Blivit starkare och mer uthållig. Men jag vet att det kommer att göra ont. När grabbarna kommer ifatt lär det bli en rejäl fartökning, så då gäller att haka på och förbereda sig på rejäl smärta ett tag.
Kan det rent av finnas en tjusning i det?
– Det tycker jag. Är du i form tycker du mest att det är kul och gillar den där smärtan. Det där är svårt att förklara, men då kan man faktiskt njuta av att vara mitt i det. Är du i dålig form är det mer en smärta som gör att du bara vill lägga dig ned och gråta. Men oavsett vilket är det skönt efteråt, säger Ida Dahl.