Malmslättskillen cyklar sin egen väg

Det är en iskall januaridag. De flesta Linköpingsborna har låtit cykeln stå. Det gäller inte Malmslättskillen och Liu-studenten Hugo Forssell.

"Det här blir min nionde säsong. Det började egentligen lite slumpartat. Jag var fotbollsmålvakt i Maik först men i skolan var det triatlontävlingar på högstadiet. Jag vann alla och på den vägen är det", berättar Hugo Forssell som kombinerar studier med elitcykling.

"Det här blir min nionde säsong. Det började egentligen lite slumpartat. Jag var fotbollsmålvakt i Maik först men i skolan var det triatlontävlingar på högstadiet. Jag vann alla och på den vägen är det", berättar Hugo Forssell som kombinerar studier med elitcykling.

Foto: Erik Winell

Landsvägscykling2023-01-23 20:00

– Just idag blir det kanske ett trainerpass inomhus, men igår körde jag en rejäl runda. Jag vill cykla utomhus året om, säger den 24-årige Hymercyklisten.

Utöver att trampa runt Bjärka Säby iskalla vinterdagar ägnas stor del av Hugos tid till en av de mer krävande universitetsutbildningarna som finns, nämligen teknisk fysik.

– När jag började tänkte jag att jag skulle gå ner i tid och plugga mindre procent framöver. Men så har det inte blivit. Jag har alltid kört plugget på 100 procent, berättar Hugo som tar examen till sommaren.

– Visst har det varit tufft ibland. Men jag har det lätt med matten och då går det bra. Jag har liksom aldrig gråtit mig till sömns för att det varit för svårt.

undefined
Hugo Forssell är en av Sveriges vassaste landsvägscyklister. I sommar väntar också en satsning på MTB-vasan: "Vi är ett ganska stort gäng från Hymer som ska köra. Jag tror att vi kan vara med och fajtas i toppen".

Inte heller cykelsatsningen, som började av en slump via en triatlontävling på högstadiet, har fått stå i vägen för den tuffa utbildningen.

– Det är flexibelt och jag kan ofta ut och rulla en eftermiddag eller förmiddag. Sen finns ju mängder av timmar på kvällarna som man kan köra, säger Hugo.

Efter examen väntar troligtvis heltidsjobb och en Stockholmsflytt. Inte heller det är något som oroar Hugo i hans cykelsatsning.

– Jag har ingen anledning att sluta tävla. Det är många i Hymer som pluggar eller jobbar och till och med kör mer än mig.

undefined
För många landsvägscyklister är estetiken en viktig del av sporten. "Det är alltid kul att se bra ut. Men samtidigt. Kan man vinna så är det ju helt okej om man råkar se lite muppig ut", berättar Hugo som bland annat fick sig lite estetisk kritik när han tog "fel" sorts strumpor.

Kanske blir det också läge att toppa Hugos starkaste merit – SM-guldet i tempocykling 2021.

– Efter linje-SM är det den mest prestigefyllda tävlingen man kan vinna i Sverige. Jag kör ändå 800 timmar om året. Så länge jag tränar så mycket kommer det nog gå fint att fortsätta vara i Sverigetopp, berättar Hugo.

Några större internationella tävlingssatsningar lockar dock inte.

– Det är inte därför jag kör. Jag tycker ju det är roligt. Sen skadar det inte om man vinner någon gång ibland, ler Forsell.

Innan Sporten lämnar Hugos studentlya får vi oss en kik på cyklarna. Fyra stycken till antalet.

– Vi i Hymer hade en deal med Ridley. Men nu de senaste åren har det varit tufft för många cykelleverantörer. Sen har jag också fått ett stipendium från RF som gjort att jag kunnat köpa de cyklar jag velat ha.

Aldrig funderat på att söka mer personliga sponsorer?

– Jag är inte så mycket för det. Då måste man hålla på att lägga ut massa grejer på Instagram och det orkar jag inte. Det är softare att köpa det man vill ha, avslutar Forssell innan han försvinner in i matematikens värld för ytterligare ett par timmar.

undefined
"Det finns ju elitcyklister som bryr sig om Vätternrundan men det är inget för mig. Det ligger precis innan tempo-SM och det känns lite dumt att köra slut på sig innan", säger Forssell.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!