Populära sporten intar Linköping

Lacrosse är en populär sport i USA som oftast jämförs med ishockey. I Sverige har inte idrotten kommit lika långt. Men i KFUM Linköping/Norrköping finns ett av de elva lag som är utspridda över hela Sverige.

Foto: Rebecca Candevi

LACROSSE2017-04-18 14:30

Det finns tre olika sorters lacrosse. I fieldlacrossen som spelas ute anses dam och herr-klasserna så olika att de utgör två olika sorters lacrosse. Sedan finns också boxlacrosse som oftast spelas inne på en övertäckt ishockeyrink.

– Herrspelet inomhus är väldigt likt ishockey. Det är samma rink, mentalitet och samma teknik. Damlacrosse spelar jag ju inte så mycket av den enkla anledningen att jag är kille. Men det är väldigt roligt också. Det är en annan spelstil och ett annat tänk. Det är utmanande på annat sätt med ett helt annorlunda spel. Tjejerna är mer atletiska och har mer finess i deras spel. Killarna har en helt annorlunda klubba och mer skydd, säger landslagsspelaren Kim Bergström.

I Sverige finns cirka 200 spelare registrerade. Därför finns det inga riktiga ligor utan det är SM och landslagsspel som är det stora.

– Jag tror det är flera som spelar lacrosse men alla registrerar sig inte. De som inte spelar under SM eller inte kommer med i landslaget brukar inte registrera sig, eftersom det inte finns något seriesystem, säger Marcus Lind, som både är ordförande för lacrossen i Linköping/Norrköping och landslagstränare för damerna.

Det är mest äldre spelare som tidigare har kört någon annan idrott som börjar spela lacrosse.

– Man tröttnade på fotbollen. Det är inte så kul att träna fem gånger i veckan och sedan sitta på bänken i B-laget. Eller så ska man kämpa för en fast plats i A-­laget som ändå bara spelar i division 5, 4 eller 3. Det är en så stor trappa för att kunna åka på internationella turneringar och fortfarande ha en avslappnad miljö, säger Lind.

I internationella tävlingar har det gått upp och ner i rankingen för Sverige. Med en så liten sport finns det inga organisationer med ungdomslag som kommer underifrån. Ändå så har det gått väldigt bra under vissa år på grund av att spelarna har tagit med sig träningar och erfarenheter från tidigare utövade sporter. 2012 kom herrarna på en tredjeplats i EM som är den bästa placeringen i modern tid.

– Nu har vi gått in i ett stort generationsskifte, därför blir det ett stort glapp. Men nu spelar vi ihop nästa generations spelare. Så det är den utmaningen vi står inför i nuläget. Efter sommaren 2017 kommer vi att starta upp ett nytt studentlag som en del av rekryteringsprocessen. Det är där det blir roligt. När nya kompisgäng bildas och försöker hitta någonting att göra gemensamt. Då ska lacrossen vara ett alternativ.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!