Fler elitidrottande kvinnor borde lägga upp sin träning efter menstruationscykeln. Det tycker Maria Brandin, Sveriges stora roddstjärna genom tiderna, som är först ut i Correns nya serie Idrott & mens.
Brandin efterlyser mer forskning i ämnet. Under sin aktiva karriär testade hon sin egen kropp och kom fram till att träningen gav mycket mer effekt vissa perioder i månaden. Därför la hon om sin träning. Mer styrketräning under mensen och veckan efter, mindre efter ägglossningen.
Under serien får ni också läsa om gymnasietjejers syn på skolgymnastik och mens, tävlingssimmarna som inte förstår dem som låter bli att bada under mensen, elitlöparen som knappt hade mens på sju år och professorn som vet när under menstruationscykeln det är störst risk att skada sig.
-- Det är lite roligt hur du kan manipulera kroppen på helt naturliga sätt.
Brandin blir starkare om hon styrketränar under mensen och veckan därefter, men att tävla de två första mensdagarna är inget hon vill.
-- Jag konstaterade ganska tidigt i min karriär att när jag har mens kan jag inte prestera bra. De första två dagarna kan jag lika bra glömma för det går inte fort ändå.
Visst har hon gjort bra resultat även under mens, men inte de bästa. Hennes bästa tid i menscykeln är en vecka efter sista mensdagen.
-- Jag tror nästan det har en bloddopningseffekt.
Brandin poängterar att hon inte vet hur det känns att vara bloddopad, men tror att hon upplever något liknande just de dagarna.
-- Då är allting väldigt roligt. Allt går jättelätt och det är kul att tävla.
Vi träffar Maria Brandin i Kungälv. Hon är hemma från skolan i Norge och ska dagen efter åka på träningsläger till Prag som ledare. Hennes egen båt Tyr, döpt efter kampens och rättvisans gud, får också följa med. För trots att den 38-åriga världsstjärnan har lagt av tränar hon en och en halv timme per dag. Och hon talar om comeback. Att det finns mer kvar att utmana. Att rodd är det bästa hon vet.
I stället för att städa den lilla trean på Parkgatan inför vårt besök, har hon varit på ett spinningpass tillsammans med sin mamma. Hennes frukost är framdukad och vi slår oss ner vid köksbordet.
Maria pratar, äter, svarar, skrattar, och dricker kaffe ur sin favoritmugg. Den tillsammans med tidningsurklippet "Har du attityd?" som sitter på kylskåpet säger mycket om roddstjärnan.
Trots tre diskbråcksoperationer på mindre än ett år, att hon periodvis fick lyftas i båten, att hon aldrig lär kunna böja sig ner och att hon än i dag, tre år efter sista operationen, ständigt har ont i ryggen, ger hon aldrig upp.
Just det, I never give up, står det på kaffemuggen, som specialgjorts för Brandin. Dessutom pryds den av ett skelett som ror på botten av en sjö.
Envisheten och att se positivt på det mesta verkar driva henne. Liksom att testa nya metoder för att bli bäst.
Så när hennes man och tränare Fredrik Ludl i mitten av 90-talet kom med idén om mensstyrd träning nappade hon direkt.
De utgick ifrån första mensdagen, då kvinnors testosteronvärden ökar. De gjorde samma styrketester fem måndagar i rad och skillnaden var markant. Hon var starkare mensveckan och veckan därefter. Framför allt i armarna.
I bänkpress klarade hon 72,5 kilo en vecka, men 80 kilo tre andra veckor. I knäböj var det 105 kilo sämsta veckan och 115 den bästa.
De kom fram till att det gick att lura kroppen naturligt.
-- Så vi tränade mer styrketräning de två första veckorna och mindre de andra.
Mängden styrketräning var densamma, trots det gav den nya träningen resultat.
-- Jag blev starkare. Vi har inte gjort några riktiga tester, vi bara konstaterade att det var så.
Trots Brandins tydliga resultat, och att även forskare kommit fram till samma sak, har hon inte hört någon annan som lägger upp träningen efter menstruationscykeln. Hon förstår inte varför.
-- Tänk att bara flytta två styrketräningspass från vecka tre och fyra och lägga dem i vecka ett och två i stället. Och så helt plötsligt blir du starkare. Varför hålla på med ämnen som du inte har en aning om vad de gör med din kropp när det bara är att använda din egen kropp föra att lura dig till vad du vill ha.
Hon efterlyser mer forskning på området.
-- Det finns nog individuella skillnader, men jag tror att i konditionsidrotter är mensen en viktig faktor att ta hänsyn till.
Att så lite görs tror hon beror på att få kvinnor blir ledare. Och alla män är inte som hennes Fredrik.
Redan tidigt i sin karriär såg hon till att inte få mens under viktiga tävlingar, eftersom hon var sämre då.
Det går att äta p-piller eller andra piller för att flytta mensen. Brandin har gjort det fyra, fem gånger.
Och det är inget hon gör dagarna före mästerskapet, utan ett halvår i förväg. Hon flyttar mensen i januari, så det ska passa till sommaren när mästerskapet är.
Det var precis vad hon gjorde inför OS i Atlanta 1996. Men det hjälpte inte. Mensen kom ändå.
Just på finaldagen i OS.
-- Jag slutade fyra och det är ju inte illa, men jag var lite för långt efter.
Hon påstår inte att det blivit medalj om mensen uteblivit, men närmare topptrion är hon säker på att hon hade varit.
Att flytta på mensen är inget som hon rekommenderar andra än vuxna elitidrottare. Det handlar ju om att manipulera kroppen, även om hon inte märkt av några men.
Att idrotten har givit henne men för livet är redan klart.
-- Ja, ryggen är slut. Men trots att jag har gjort tre diskbråcksoperationer, så brukar jag säga att jag inte har varit skadad.
Hon skrattar, det gör hon ofta.
Men en gång under intervjun åker mungiporna ner en bit och ögonen glittrar mindre. Hon berättar att läkarna diskuterat steloperation. Förklarar för- och nackdelarna, varför hon tvekar. Men snart klingar det smittande skrattet igen. Hon ser fördelar med det mesta. Till och med den molande värken.
-- Jag somnar inte vid ratten när jag kör från Norge i alla fall. Då känns det som om någon trycker med en kniv i ryggen.
Vi lämnar lägenheten och tar oss ut till älven. Maria ger oss en snabbguidning i Kungälv. I kyrkan har hon döpts, konfirmerats och gift sig med Fredrik. Mitt emot huset där hon växt upp håller roddklubben till.
Redan som barn gick hon över isen till roddklubben och roddsporten vill hon aldrig överge.
Hon förstår inte idrottare som pratar om att de offrar saker för sin idrottskarriär och för att bli bäst.
-- Offrar du något har du valt fel, säger hon.
Återigen snuddar vi vid ämnet comeback.
-- Jag är egentligen bestämd, jag är bara lite tveksam, säger hon.
En sak är säker: om hon ska satsa hårt igen, så lär hon ta hänsyn till sin mens.
Och förstår vi Maria Brandin rätt, tänker hon åtminstone träna långt efter att mensen upphört.
Hon lämnar oss med ett leende och orden som ger rätt bild av hennes inställning till livet.
-- Man lever bara en gång och solen lyser alltid,det är bara att du inte ser den.