VM-succén ger boom i Östergötland

Svensk medalj direkt i VM-premiären och sportens boom lär fortsätta här i södra Sverige.

Hanna Öberg räddade svenskt VM-brons.

Hanna Öberg räddade svenskt VM-brons.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2021-02-10 16:37
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När det kommer till spänning är det inte mycket som slår en tajt tvekamp i sista skyttet och slutvarvet i en skidskyttestafett. Som den Hanna Öberg och ukrainskan Olena Pidhrusjna hade i VM-premiären i mixedstafett. Jösses så spännande! 

Med ett felfritt sista skytte (på 18,5 sekunder!), starkt slutvarv med Pidhrusjna i hasorna och ett perfekt upplopp ordnade Öberg VM-bronset med en halv sekunds marginal. Lagkompisarna Sebastian Samuelsson, Martin Ponsiluoma och Linn Persson gav Öberg ett tufft utgångsläge, som hon själv försämrade med två bommar i första skyttet. Men resten var kliniskt av den svenska stjärnan.

Skidskytte är strålande tv-underhållning, trots bristen på publik.

Att se publiklösa fotbolls- och hockeymatcher på tv är öken om du inte håller på något av lagen.

Pandemin har skadat arenaidrotterna enormt, när det visat sig att sporterna ensamma inte kan bära underhållningen. Arenaidrotter är arenaidrotter av en anledning, publiken är en del av showen och väldigt avgörande för upplevelsen.

Skidor och skidskytte är något helt annat.

Under pandemin har det blivit tydligt hur de som tv-sporter klarar sig på egen hand, utan publik. Visst är det trevligt med publikfesterna i Holmenkollen, med spåret omringat av glada människor i lusekoftor, och publikhaven i tyska Ruhpolding, skidskyttets Mecka, men det är inte avgörande.

I livet efter pandemin tror jag därför att arenaidrotternas tittarsiffror kommer att börja om från en lägre nivå än sporter som skidor och skidskytte.

Skidskytteförbundet berättar redan nu om en boom för sporten. Jag hade för några veckor sedan kontakt med Andreas Kårström, utbildnings- och föreningsansvarig på förbundet, när jag skrev om sportens utveckling i Östergötland. Han berättade att det idag finns 2 000 aktiva skyttar i Sverige, dubbelt så många som 2010, och att den största ökningen skett i södra Sverige där en tredjedel av föreningarna finns.

Utvecklingen här är förstås beroende av kalla vintrar och kan vi få mer av det vi sett i år tror jag på en explosion för skidskytteintresset i Sverige. Idag finns det skidskytteverksamhet i Linköping, Sya och Boxholm-Ekeby.

Mikael Åsberg, ordförande i Linköpings SK, i vårt reportage tidigare i vinter:

– Vi har sett en jätteutveckling sedan vi började med skidskytte 2018. Idag har vi 20-25 ungdomar som tränar skidskytte.

Bli inte förvånade om de kommande veckornas VM-fester i tv ökar det intresset ytterligare.