Viktigt att LHC fortsätter vara i sin bubbla

En sak är säker: LHC har allt att vinna – de andra lagen har allt att förlora. Frågan är om LHC klarar av att hålla sig kvar i sin bubbla hela vägen?

Broc Little jublar.

Broc Little jublar.

Foto: PETER HOLGERSSON/BILDBYRÅN

Krönika2020-02-20 22:16
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Växjö förlorade med hela 1–5 mot Rögle och det mentala läget i det laget kan jag inte tänka mig är speciellt harmoniskt. De klev in i säsongen högt tippade av många och hade nog också höga förväntningar på sig själva. Någonstans känns det som att smålänningarna aldrig har tagit sig ur tänket av att de ska vara ett topplag och levt i någon slags förnekelse.

Kollar man istället på Linköping HC har de allt att vinna. Dessutom har de hamnat i bubblan där laget bara fortsätter jobba systematiskt utan att egentligen förstå var man är på väg. En harmoni har skapats i gruppen och känslan när man kliver in i omklädningsrummet är att de har gått stark ur den där tunga förlustperioden. De lirarna som verkade ha svårt att rätta sig till "laget före jaget" till en början har nu förstått konceptet, vilket också varit en viktig faktor för att trenden vänt. 

Nu är det viktigt att LHC håller sig kvar i sin bubbla och inte börjar få en övertro på sig själva. Då kommer det vara svårt att åka ner till Växjö och ta med sig poängen hem. Och om den där slutspelsplatsen ska till Linköping tror jag att det är minst två poäng som krävs där ifrån. 

Förra säsongen, när laget var i ungefär samma läge, kändes det aldrig som att gruppen själva tyckte att de förtjänade slutspelsplatsen. Nu är det nästan tvärtom – att det snarare är en bitter känsla över att de inte lyckades få med sig poäng i de där förlustmatcherna som snöpligt vägde över till motståndarnas fördel. Det är spännande hur en grupp i nästan ett snarlikt läge kan utstråla en helt annan känsla än tidigare. 

Sist men inte minst: När Olle Lycksell avgjorde på övertid mot Luleå var det endast en fråga som gick igenom huvudet på mig: "Hur fasen kan han inte ha presenterats som en förlängning för LHC ännu?". Det är precis spelare som honom LHC ska bygga sitt SHL-lag runt. Han är fortfarande ung och utvecklingsbara samtidigt som han har en stor skopa hockeykunnande i bagaget. Enligt mig borde Lycksell vara först på priolistan för general managern Niklas Persson. För övrigt syns det också att en spelare som Adam Helewka betyder mycket med sitt passningsspel när han varit borta. Spelare som gör andra bra ska inte underskattas. Så skicka in honom på kontoret för att få en underskrift med när ni väl är igång.