Trogen IFK-publik, men den växer inte

En trogen publik och trogna fans. Men IFK Motalas åskådarskaror växer inte med framgång. Det är något som måste analyseras för framtiden.

En trogen publik har IFK Motala, men inte växande i takt med framgångar. Det måste vara en viktig framtidsfråga, att hitta en ny publik och hitta nya åskådare. Det gäller för hela bandysporten.

En trogen publik har IFK Motala, men inte växande i takt med framgångar. Det måste vara en viktig framtidsfråga, att hitta en ny publik och hitta nya åskådare. Det gäller för hela bandysporten.

Foto: Thomas Augustsson

Krönika2022-01-24 14:18
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läste när Maksim Plotnikov i helgen skrev nytt treårskontrakt att IFK siktar på att spela "de stora matcherna" de närmaste åren. Jag antar att det menas final i turneringar som SM-slutspel eller World cup. Eller möjligen semifinal.

Det är säkert möjligt, men jag tror att IFK då måste hitta ett sätt att locka ny publik. Bandyintresset måste växa bland de utanför bubblan för att laget ska bli riktigt hett och ta de extra stegen.

Min bild är att den publik som finns nu är densamma, vare sig det är match mot Blåsut i allsvenskan eller ett toppmöte med Edsbyn i elitserien. Det är den klassiska produkten bandy man vill se, och sitt kära IFK. Nivån spelar mindre roll. När det blir fler ska det till något extra, som supereventet i Askersund kring ÖSK borta, då tre bussar åkte, eller bra väder och ledighet och tradition som det var på annandagen mot VBK.

Jag noterar i statistiken att i allsvenskan 15/16 och 16/17 hade IFK 519 respektive 609 åskådare i snitt. I elitserien har det varit 736 säsongen 17/18, 691 säsongen 18/19, 792 säsongen 19/20, sedan publikfritt 20/21 i pandemin och i vinter har IFK 697 i snitt på elva hemmamatcher.

Pandemin ger imma på glasögonen i försök att analysera, hur mycket beror bortfallet på människors rädsla och restriktioner? Svårt att veta.

Men det kan slås fast att IFK Motalas publik inte ökar för att laget blir ett stabilt övre halvan-lag, som nu. Det brukar sägas att publiken vill se laget vinna, men det stämmer inte på åtminstone den inre kärnan av Motalas bandypublik. Den är där i alla delar av seriesystem och vad det än är för lag som IFK möter. Bilen till bortamatcherna, med de tre-fyra tappra supportrarna, går också oavsett avstånd. Hatten av för den publiken som alltid är där.

Så någon särskild publikminskning har inte IFK, men det har övriga bandyn. Två nykomlingar finns i vinter, Örebro och Rättvik, men de ses bara av ett par hundra. Sänder en dålig signal om bandyintresset i stort. 827 är totala snittet för elitserien i vinter. Före pandemin var det 1335 19/20, 1296 18/19 och 1269 17/18.

Bandyn måste diskutera detta. Spelar för många lag för tråkigt? Spelar man vid fel tidpunkter? För många matcher, för tätt? Har tempot blivit för snabbt för att publiken ska ha roligt? Hinner ingen göra delikatesser?

Där har ni förslag på en agenda på utvärderingar i klubbar och förbund framåt vårkanten.

Karta: K Bygg Arena