Så kan man också förstöra en fest

Den gav bara två poäng - men av LHC:s tre vinster så här långt väger den mot Växjö tyngst.

Foto: Mikael Fritzon/TT (montage)

krönika2018-09-22 21:57

Om jag inte minns alldeles fel så var det LHC:s förre sportchef Johan Hemlin som då och då pratade om "bortahockey by the book". När alla sliter livet ur sig, när alla visar tålamod och när alla gör vad som krävs för att skydda det egna målet och sin målvakt.

Jag måste säga att jag är svag för den typen av hockey – och det var just en sådan insats som innebar att Linköpings HC kunde resa från Småland med två poäng som kändes som tre. Det var alls inte någon flasig insats, men det var stabilt som sjutton och nästan hela tiden i rätt försvarspositioner.

Så kan man också vinna.

Eller fel:

Så måste man också kunna vinna för att det ska bli en riktigt lång och kul hockeyvår.

Först bakåt, sedan framåt.

Det är så det måste vara, framförallt på bortaplan, och kan LHC fortsatt hamna rätt där är mycket vunnet. Har det för ofta varit för naivt under de senaste säsongerna var det här en mer mogen insats. Ett något mer defensivt tänk, vassare passningsspel och allt som oftast ur egen zon på ett bättre sätt.

När Tommy Jonsson tog över tränarjobbet pratade han om att han ville se en större taktisk flexibilitet med möjlighet att spela på olika sätt. LHC är på rätt väg där och jag måste säga att jag var riktigt imponerad av Jonas Gustavsson (framförallt han) och backarna han hade framför sig.

Men när skyttekungen Broc Little är den bland forwards som visar vägen med hårt defensivt jobb. . . då har man onekligen kommit en bra bit. Ungdomskedjan som varit så vass tidigare var svagaste länken nu och det är inget konstigt med det. Så är det nästan alltid med unga spelare i jakten på den stabilitet som ofta kommer med erfarenhet.

Det är väldigt mycket kvar, vi ska inte ta någonting för givet, men en sak vet vi.

LHC är absolut inte framme än, men på rätt väg. Det kan man säga utan att ta till överord. Strunt samma att det just nu är serieledning, det här handlade betydligt mer om sättet att spela – och att vinna.

Växjö firade och bjöd in till fest för att före nedsläpp skicka upp mästarflaggan i taket, men festförstörarna från Linköping hittade till slut ett effektivt sätt att få stopp på mästarlaget, som nu gjort ett mål och tagit en poäng på två matcher.

Av LHC:s tre vinster så här långt väger den i Vida arena tyngst. Även om den inte gav mer än två poäng.

En sak till:

Lukas Bengtsson är det närmaste LHC kommit Magnus Johansson sedan. . . Magnus Johansson.

Bättre betyg än så är svårt att få.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!