LISTA: Saker som gör mig sur

Corrensportens gästkrönikör Mikael Petersson gör som killarna i favoritfilmen, en lista.

Foto:

krönika2016-08-17 10:21

Boken High Fidelity av Nick Hornby, fantastiskt bra, handlar om några killar i en skivaffär vars lösning på alla problem är att göra en topp fem lista, värsta dumpningarna man råkat utför, bästa låtarna på skivetiketten Stax med mera, i oändlighet. Låt mig på Correns sportsidor presentera min topp fem lista över saker i sportensvärld som gör mig sne och lite sur:

5. Fördel av bollen i fotboll. Den regeln borde döpas om till ”flyt i spelet så vi kommer hem i tid”. Ni vet när domaren tycker att det är fördel att ha bollen ute vid hörnflaggan har fördel istället för en farlig frispark. Vad är det för tecken man hittat på för att visa fördel? Armarna utåt i någon v-formation. Ser ut som när morfar lekte spöke eller när små barn som precis lärt sig gå håller armarna framför sig som om luften kunde ge dem stöd.

4. Klappa till någon på käften i hockey för att sända ut en signal. Smälla upp en puck i krysset låter som en signal som heter duga, men att fläska till någon på käften, vad betyder det? "Så utomordentligt fånigt" som Bagheera sa.

3. Nya begrepp inom idrotten som inte innebär något nytt. Ta uttryck som ”special team” vad har hänt i spelet hockey som gör detta ord nödvändigt? Insatsstyrkor och bombgrupper inom polisen är inte samma killar och tjejer som sysslar med ekobrott så där funkar det med lite olika namn. Specialteam killar och tjejer är däremot samma som spelar även när det är fem mot fem. Gamle Åtvidstränaren Sven-Agne Larsson sa när uttrycket ”press med understöd” var nytt ”På min tid hette det gå på du så täcker jag”. Räcker som argument tycker jag.

2. Hur kan man få använda ett namn när det gäller friidrott och andra när det gäller fotboll? Vi talar givetvis om Storbritannien, England, Wales, Skottland och Nordirland. Har fotbollen redan gjort sin egen Brexit? När var den folkomröstningen och är Boris Johnsson underrättad?

1. Tillägg i fotboll! Men kom igen domaren hur räknar du? Vi tänker oss att en match får tre tilläggsminuter i andra halvlek och en i första, utöver ordinarie 90 minuter. Då blir alltså tilläggstiden i exemplet drygt 4 procent. När det gäller de tre minuterna i andra halvlek så blir de i praktiken nästan alltid minst fyra minuter. Här kommer då poängen. Hur kan det bli 33 procent tillägg på tillägget när det bara blir 4 procent tillägg på ordinarie speltid? Omöjligt att motivera även när mitt lag ligger under.

Tycker ni att detta är löjligt vänta då bara tills jag räknar ut hur mycket tid i mitt liv som gått åt att kolla på ismaskiner, domare som inte släpper pucken, spelare som är så dåligt tränade att det tar en evighet att lämna plan vid byte.

Mikael Petersson har mångårigt förflutet inom idrotten. Han har bland annat tidigare varit klubbdirektör i Örgryte, och skriver nu gäst­krönikor på Correns sportsidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!