Kasta inte smolk i glädjebägaren

Stjärnglans, storseger, nervkittlande final i superfart. Peder Fredricsons EM-guld på hemmaplan på Ullevi är och förblir legendariskt. Publiken höll andan. Journalister höll andan. Ryttare höll andan. Fasen vet om inte även All In, "Allan", denna lilla magiska varelse också höll andan.

Foto: Jessica Gow/TT

KRÖNIKA2018-01-16 08:50

Jag var där. In i kombinationen kom nedslaget. Det nedslag som Peder hade råd med. Inte ett till nu. Arenans rungande "NEJ" följdes av ett rungande "SCHHHHHH" för att inte störa ekipaget. Peder och Allan hade råd med ett nedslag och ett tidsfel. Det gick vägen.

EM-guldet säkrades till hemmaekipaget. Nu har samma ekipage säkrat Jerringpriset för andra året i rad.

Förra årets skriverier var omfattande, om ni minns. Det handlade om en mobb. En röstningsmobb. Det handlade om fusk och det handlade om den eviga diskussionen om ridning är en sport.

2011: Rolf-Göran Bengtsson.

2016: Peder Fredricson.

2017: Peder Fredricson.

Svenska folket har talat – det är dags att vi börjar lyssna. För oavsett om det kastas påståenden om röstningsmobb hit eller röstningsmobb dit så har folket sagt sitt. Det här är folkets pris. Och det är folket som delat ut det. Låt det inte förtas av en massa elakt skitsnack i år, tack.

Vakna nu Sverige. Släpp in ridsporten och låt oss vara en del av gemenskapen. Låt oss tillsammans peppa varandra till sportsliga prestationer och gratulationer. Låt oss tillsammans kämpa för ett bra klimat i idrotten där vi peppar våra unga och för sporten framåt.

Peder Fredricson gör just det. Han är ridsportens ansikte utåt tillsammans med Lisen Bratt Fredricson. De har blivit Lisen och Peder med hela folket. De har vunnit folkets hjärtan.

De står för allt ridsporten borde stå för. Horsemanship, omtanke, viljan att hjälpa nya generationer framåt och dela med sig av sin erfarenhet. Paret Bratt/Fredricson tar sig alltid tid till de som inte kommit hela vägen. De öppnar upp Grevlunda gård för ryttare under utveckling. De bjuder in hela Sverige till den sport de älskar.

Peder och All in är en saga för sig. EM-guldet på hemmaplan en prestation som inte borde vara möjlig. Favorittippade Peder gjorde vad han bestämt sig för hela EM-veckan. Levererade som bäst under press. Petade ner en bom, inte mer. Höll Harrie Smolders på replängds avstånd.

Mannen som är Peder med hela svenska folket öppnar upp ridsportens hjärta och vinkar in folket i en stor varm kram. Det, i kombination med en sportslig prestation utan dess like är anledningen till att han gång på gång vinner Jerringpriset.

Låt svenska folkets röst höras denna gången. Låt ridsporten få sola sig i glansen en stund utan att kasta bensin och tända på. Låt Jerringpriset stå för sportsmanship och uppmuntra bra prestationer oavsett gren. Inte avundsjuka och missunnsamhet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om