Helt rätt att sätta stopp här och nu

Hockeysäsongen är över.

Hockeysäsongen är över.

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS/BILDBYRÅN

Krönika2020-03-15 14:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det blir inget slutspel. SHL får förstås som SHL vill och. . .ja, det gick inte heller att ta något annat beslut. Johan Garpenlöv, svenske förbundskapten, uttryckte det klockrent i en intervju med Radiosporten:

– Slutspel, ishockey och sport är inte det viktiga i det här sammanhanget.

Han har naturligtvis helt rätt.

I kristider betyder idrotten mycket med dess mening, gemenskap och förströelse. Inte minst som mötesplats. Samtidigt skäms jag inte över att i nästa mening skriva att den faktiskt inte betyder ett dugg. Jag ska erkänna att jag naivt tänkte tanken att spela färdigt utan publik, men det hade inte fungerat och sedan dess har restriktioner och smittorisker ökat. Nu tänker jag bara att det är klart som sjutton att vi ska sätta stopp här och nu.

Runt om i världen, även i Sverige, dör människor och en del pratar om att Luleå borde få kalla sig svenska mästare eller inte. Kom in i matchen. Grattis till seriesegern, men det räcker så. För att vinna SM-guld ska du vara bäst i slutspelet och det har inte ens börjat än. För att ta steget upp i SHL måste du klara av alla steg i kvalet och det har knappt börjat. Så snacket om att Björklöven och Modo skulle flyttas upp har jag svårt att förstå.

Att i tider som dessa med en gnagande oro försöka att utnyttja situationen till sin sportsliga fördel blir mest larvigt. Världen har betydligt viktigare och allvarligare frågor att tänka på än om den eller den klubben ska tillhöra den eller den divisionen till hösten. 

Linköping HC spelade färdigt redan i torsdags och av östgötaklubbar har nu alltså även Vita Hästen och Mjölby gjort det. Trist, men så får det vara i den extrema situation som vi befinner oss i.

Sedan är det en annan sak att vi alla idrottstokar sitter och funderar över samma fråga:

Hm, vad sjutton ska vi göra nu?

Det är svårt, för att inte säga omöjligt, att ta in allt som händer och det är klart att det kommer att bli enorma konsekvenser även för idrotten och med det som följer i dess spår med kaos, ekonomisk kris och konkurser. Men är det någon av oss som inte alla dagar i veckan hellre tar en massa inställt och uppskjutet än ökad risk för att coronaviruset sprids och att fler människor dör?