2009 var Linköpings HC i sitt livs form med två SM-finaler och tre raka topp fyra-placeringar i grundserien bakom sig.
Samma år var IFK Norrköping sämre än någonsin under klubbens dryga hundraåriga historia, nytt kontrakt i superettan räddades först i slutomgångarna och ekonomin var i botten.
Sedan kom 2010-talet och förändrade allt för de två östgötagiganterna.
Coronahösten 2020 kämpar LHC för sin överlevnad och IFK är en av norra Europas rikaste fotbollsklubbar.
Det är med det i tankarna jag denna kalla novemberkväll tar E4 fyra mil norröver för att se IFK mot Falkenberg.
Det är en hemsk tid vi upplever och när Markus Krunegårds finstämda ”Ett liv ett lag” strax före matchstart ekar över ett folktomt Östgötaporten känns det direkt olustigt.
Många verksamheter slåss för sin överlevnad just nu, men IFK Norrköping är inte en av dem.
IFK anno 2020 har 110,7 miljoner kronor i eget kapital, en talangverksamhet av högsta klass, ett herrlag som stabiliserat sig som topplag i allsvenskan och ett damlag som är på väg uppåt i seriesystemet.
Det är en sportslig och ekonomisk tillvaro som LHC bara kan drömma om för tillfället.
Peter Hunt tillträdde som ordförande för IFK Norrköping 2009 och året efter satsade han 25 miljoner kronor i föreningen. Hans betydelse för IFK:s 2010-tal kan inte överskattas.
2015 vann klubben SM-guld med nio Norrköpingskillar i truppen och sedan dess har IFK sålt spelare för drygt 300 miljoner kronor. Mycket tack vare Hunts affärsnypor. Samma nypor som har utvecklat hans företag Trading House Scandinavia till en av Europas största producenter av täcken och kuddar, med 874 anställda och 1,3 miljarder kronor i årsomsättning.
LHC och IFK har olika förutsättningar. LHC:s affärsmöjligheter med spelartruppen är minimala i jämförelse eftersom SHL:s avtal med NHL ger ungefär en tiondel av ovanstående belopp när spelare flyttar över Atlanten.
Men när det kommer till styrning av en elitklubb har LHC mycket att lära av länsgrannen. Hunt driver IFK som ett företag, där plus och minus måste gå ihop, medan LHC i alla år har drivits som en idrottförening där plus och minus förhoppningsvis går ihop.
LHC har omsatt 100-200 miljoner kronor årligen i två decennier, men är ändå idag en av SHL:s fattigaste klubbar med ett eget kapital på 9,5 miljoner kronor. Bara Oskarshamn, Örebro och Malmö har mindre pengar. Topp fem i SHL-ekonomierna är 1) Färjestad 119 miljoner, 2) HV71 56,3 miljoner, 3) Skellefteå 47,5 miljoner, 4) Frölunda 44,2 miljoner och 5) Växjö 30,5 miljoner.
Är det något vi lärt oss så är det att pandemin slår hårdast mot de svagaste. De välbeställda klarar krisen bättre.
LHC-ordföranden Roger Ekström tog sig an rollen med en lovvärd ambition att rena LHC-ekonomin. Första året gav minus 2 miljoner, det andra minus 1,6 miljoner kronor och det tredje kom pandemin.
Om LHC överlever pandemin, ja så allvarligt är läget, måste klubben genomföra en ekonomisk omstart. Glädjekalkylernas tid måste vara förbi. Kosta vad det kosta vill sportsligt.
Det går att komma igen, det går att resa sig från botten – det har IFK Norrköping visat och det har Krunegård skaldat om:
Det är först när man ger upp som det blir nått nytt
När man släpper taget tar man steget
Jag vet hur ont det gör när hoppet dör
Men askan är den bästa jorden
Hur matchen gick? IFK vann med 4–1 och har kvar chansen till topp 3.
Oavsett hur säsongen slutar så är IFK en av norra Europas rikaste fotbollsklubbar även nästa år.