Fotbollsförbundet måste ge oss svar

Vad säger Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson och SEF:s Lars-Christer Olsson om svensk elitfotbolls ekonomi? Inte mycket.

Foto: Jeppe Gustafsson

KRÖNIKA2016-02-12 11:00

Vi har två aktuella exempel på klubbar med dålig ekonomi där journalister, fans och andra har haft väldigt bestämda åsikter om hur klubbarna skött sina ekonomier. Det vill säga dåligt. Vi pratar om Åtvidabergs FF och IFK Göteborg. De vi inte hört något från är dessa två klubbars konkurrenter och förbund samt intresseorganisation.

Kan det finnas skäl till detta?

Man kan kanske misstänka det om man tar sig tid att titta på samtliga klubbars ekonomier de senaste fem åren. 2010 till 2014 har inte någon klubb i allsvenskan haft plus i driften samtliga år. Andra klubbar som haft tillfälliga plus i driften är bland annat Mjällby, Brommapojkarna och Öster.

Kan det vara så att ingen av ÅFF:s och Blåvitts kollegor eller förbundet vill vare sig försvara eller klaga på dessa två klubbar av skälet att då kanske någon verkligen skulle kolla hur det hänger ihop?

2014 redovisade AIK 14 miljoner i plusresultat, driften var dock minus 16 miljoner. Spelarförsäljning blev lösningen. Helsingborg, Häcken var andra föreningar vars ekonomier räddades av spelarförsäljningar. Åtvidaberg hade plus 0,8 miljoner 2014, men driften var 4,6 miljoner back. Lösningen blev att sälja spelare och egendom.

IFK Norrköping har 2014 en post på finansnetto som visar plus 33 miljoner och räddar resultatet. Malmö FF visar för samma år 144 miljoner i resultat men tar man bort spelarförsäljningar på 14,5 miljoner och ca 160 miljoner från europaspel blir resultatet cirka 30 miljoner back i driften.

Vi tvingar klubbledare och styrelser att presentera samma lösning. De säger samma sak: vi skall se över våra kostnader, vi skall banta administration och vi skall sälja mer till våra partners. Om det nu var möjligt att få långsiktig lönsamhet bara genom att göra det självklara, varför är det inte redan gjort då? För att det inte funkar!

Självklart skall föreningar jobba som tusan för att skapa bra ekonomiska resultat men det är dags att förbund, klubbar och intresseorganisationer talar klarspråk: Vill vi ha sportsliga resultat som håller våra lag kvar i de högsta serierna så får vi räkna med minus i driften de allra flesta år och förlita oss på spelarförsäljningar och tv-avtal.

Vare sig ÅFF eller Blåvitt har drivit sina föreningar sämre än någon annan. De har bara sålt för lite spelare. Nu råkar Göteborg och Åtvidaberg vara på tapeten men tro mig, inom kort kan de vara på grön kvist ett tag och någon annan är i dyn.

Mikael Petersson har mångårigt förflutet inom idrotten. Han har bland annat tidigare varit klubbdirektör i Örgryte, och skriver nu gästkrönikor på Correns sportsidor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om