LHC behöver se till att det finns något att tro på igen

Jesper Pettersson klar för LHC och en bit för att börja tro igen är på plats. Men det är mycket kvar av pusslet.

Jesper Pettersson blir viktig för LHC, Uchenna Kanu är viktig för LFC.

Jesper Pettersson blir viktig för LHC, Uchenna Kanu är viktig för LFC.

Foto: Montage (bilder från Bildbyrån)

Krönika2021-04-24 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det vore förstås larvigt att påstå att värvningen av Jesper Pettersson förändrar världen för Linköping HC.

Men ändå.

Det var viktigt för alla med alla för LHC-sympatier att få något att tro på igen – och det behöver komma mer. Nu ska inte förväntas några storfräsare och jag tror absolut att det finns en poäng med att till rätt stor del bygga vidare på det som faktiskt såg rätt bra ut under sista delen av en minst sagt skakig säsong.

Men ett och annat av klass måste in.

För att bygga nytt, för att bygga rätt och för att bygga intresse.

Det finns en uppsida med gångna veckans kontraktsförlängningar för Arvid Costmar och Elliot Ekmark och med rätt utveckling är det en duo som kan spela SHL-hockey i Linköping i många år. Till att börja med gäller att de får något stadigt och stabilt att luta sig mot. Därför är det helt rätt med Jesper Pettersson, därför behöver det inte alls vara fel med Simon Hjalmarsson även om han passerat 30 och kommer från en halvdan säsong i Frölunda.

Och därför borde Niklas Persson snarast möjligt även göra klart med Mattias Bäckman, Jonas Holös och Anton Karlsson. Då finns en till stora delar LHC-fostrad och karaktärsstark backsida i stort sett säkrad.

Har skrivit det tidigare och det känns tydligt att det nu ska tryckas hårdare på det här med Linköpingskoppling. Det är så det måste bli och LHC har vare sig sportsligt eller ekonomiskt råd att göra något annat. Pengar är den enskilt viktigaste faktorn för framgång, jag håller fast vid det, men med en tydlig och effektiv spelidé går att göra mer av mindre och nå längre än du tror.

Och är det en sak som vi vet om Jesper Pettersson så är det att han inte kommer att ta skit från någon. Det är ett tufft jobb, men någon måste göra det. Frågar du mig så känns det som en klockren Klas Östman-värvning. Nygamle tränaren, som ännu inte presenterats, har utvecklat försvarare tidigare och behöver göra det igen. Med Niclas Hävelid vid sin sida finns alla förutsättningar för att lyckas. Det måste bli ett stopp på att LHC får fram spelare till SHL, men som slår igenom och blir bättre när de flyttat.

Något helt annat: tillbringade lördagen på Skytteholm och fick uppleva fyra årstider under några timmar. Topptippade Linköpings FC slog bottentippade AIK med 2–1 och det borde ha varit mer. Andrée Jeglertz, tränaren, var nästan översvallande nöjd efteråt och det förstod jag inte riktigt.

Men viktig seger, siffror i underkant och kontrollerat spel – men jag kan fortsatt tycka att det behöver bli vassare i sista tredjedelen. Sjutton vet om jag inte hade kört vidare med Uchenna Kanu centralt för att få till spetsigare attacker. Och det tål att sägas igen: Frida Leonhardsen Maanums betydelse för LFC:s offensiva spel kan inte överskattas.

Jesper Pettersson vs Adam Ginning.
Jesper Pettersson vs Adam Ginning.