En jämlik sport blir trovärdig

Det som är tydligt för de många idrottsföräldrar runt om i Sverige, verkar vara helt omöjligt att se från ett Fifakontor i Zürich, skriver Ulf Stråhle i sin krönika som också handlar om handbolls-EM för damer.

Nathalie Hagman måste leverera.

Nathalie Hagman måste leverera.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

krönika2018-11-29 11:00

Utan snö och mörka november känns det befriande skönt med ett mästerskap.

Det kan vara svårt att gå igång på Therese Johaugs comeback i Vinterstudion, eller nörderi för den inbitne om ishockeyns serielunk eller det brittiska mästerskapet i snooker på Eurosport.

Handbollslandslagen brukar leverera under årets mörka tv-månader.

Först ut är damerna.

Handbollslandslaget har långsamt tagit kliv uppåt i mästerskapen, men vi ska inte ha för stora förhoppningar från Frankrike.

Inte i år.

Skadorna under hösten på Isabelle Gulldén och Johanna Bundsen. Återbudet från Johanna Westberg.

Det krävs att oprövade Mikaela Mässing kan tillföra den tappade skyttekompetensen. Dessutom måste Hanna Blomstrand följa upp sitt starka VM-genombrott på högernio. De eviga framtidslöftena Louise Sand, Nathalie Hagman och Jamina Roberts måste bli högeffektiva poängspelare under hela sin speltid.

Kanske kan det här mästerskapet bli turneringen när äntligen Henrik Signells landslag kan utnyttja kanterna fullt ut och vinna spelet sex mot fem som varit så förtvivlat svårt.

Det behövs.

För utrymmet för misstag är till skillnad från VM obefintligt i EM.

Danmark, Serbien och Polen i gruppen är inga lag någon slår bara på beställning. Visst, det kan bli ett nytt liv och spel om medaljer efter den utslagsgivande huvudrundan. Det kan lika gärna bli ett helt poänglöst gruppspel.

Oavsett är det svenska handbollslandslaget på rätt kurs över tid. Mest på grund sina värderingar och det svenska förbundets jämlikhetstänk.

När eliten inom ishockey och framförallt fotbollen med sina till synes oändliga resurser på herrsidan lider av galaångest och jämlikhetskris är istället de övriga lagidrottsförbunden mer progressiva.

För hur svårt kan det vara?

Handbollen tog ett tydligt grepp med Vision 2017. Idag är mästerskapsbonusar, (110 000 kronor för guld, 75 000 silver och brons 50 000 kronor) och dagersättning (700 kronor) på öret samma för dam- samt herrlandslaget. Ledarstaberna har samma uppbyggnad och sporten har alltid åkt på lika många mästerskap med pojk-, som flicklandslag.

Det märks tydligt i handbollen på ungdomssidan. Till årets USM-spel var av totalt 562 anmälda, 312 flicklag. Jämställda idrotter får ett betydligt mer jämlikt genomslag bland utövarna. Det som är tydligt för de många idrottsföräldrar runt om i Sverige, verkar vara helt omöjligt att se från ett Fifakontor i Zürich.

Där har publiken också möjlighet att påverka – som konsumenter av elitidrott framför tv:n.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!