Efter domedagsförslaget, alternativ fem att både stänga ishall och ishockeyförening på orten, tog frågan om Kungsvallas lada en ny vändning dagen efter. Politikerna var inte så drastiska som tjänstemännen i kommunen ville, och berättade att det inte blir någon omedelbar stängning.
Ett positivt besked för de ungdomar som till och med demonstrerade mot idén utanför kommunhuset på morgonen före kommunstyrelsens sammanträde. Det är inte ofta man ser sådan kampanda i den lokala idrotten, minns också att 1 500 namnunderskrifter har samlats in tidigare. Den typen av symbolisk kamp tror jag inte att man ska underskatta.
Dock tror jag inte att politikerna i Vadstena hade tagit beslutet ändå. Det är alldeles för hastigt påkommet, det förstår alla som funnits i eller omkring ishallen de senaste åren. Här har vi sett massor av idrottsligt hjärta och bra verksamhet, och det har också utvecklats efter hand, som helt ny sarg. Läktaren är heller inte lastgammal.
Så sliten är inte "ladan", överbyggnaden av uterinken som stod klar i mitten av 1980-talet. Det är som Andreas Svensson, hockeyskoleledare i Wettern, säger: "Klart att det finns renoveringsbehov, men hallen är i fullgott skick för oss".
Den akuta krisen är alltså undanvärjd för Vadstenahockeyn, men lyssnar man lite mer på kommunalrådet Peter Karlsson (M) förstår man att problemen finns kvar. Kommunen tänker långsiktigt inte driva det här själva, utan sträcker nu ut en hand till näringslivet. Plus till kommunens invånare. Den gamla idén som funnits tidigare, att skänka eller sälja fastigheten till föreningsdrift eller annat, väcks till liv igen.
Uppenbart är det nya uppoffringar/besparingar som krävs för att Vadstenaborna, med omnejd, ska fortsätta kunna åka skridskor. Frågan är inte ny och det är inte många år sedan som templet till exempel var stängt några dagar i veckan. Det måste hittas lösningar tillsammans, mellan de tre parterna kommun, sponsorer och förening/privatpersoner. Det är så man får samverka.
Det är trist att Wettern inte har något riktigt satsande A-lag längre, en brist för hockeyn i bygden. Men bredden klubben fått upp senaste åren, med sina totalt tolv lag, är imponerande att se. Det borgar för att det finns kraft att hockeyn i Vadstena lever vidare i många år framöver. Men att kommunen driver ishallen själv, med bara skattepengar, kan man inte räkna med.