Det saknas själ och hjärta i ÅFF

Alla ser att det saknas poäng, mål och energi. Men också: själ och hjärta.

Foto: Corren

krönika2017-08-20 19:55

Oavsett hur den här säsongen slutar har jag en stark känsla av att Roar Hansen inte tränar Åtvidabergs FF nästa år. Oavsett hur den säsongen slutar behöver klubben hitta tillbaka till dåtiden – för att ta sig in i framtiden.

Genom att få kulturbärarna in i klubben igen.

När ÅFF rasade ur allsvenskan 2015 lämnade också Henrik Gustavsson, Daniel Hallingström och Kristian Bergström elitfotbollen. Den kunskap och de klubbhjärtan som bland andra den trion besitter går inte att köpa för pengar.

Jag tror att klubben måste dra nytta av sina ikoner framöver.

Kollega Mildaeus föreslog när vi pratade tidigare i veckan Hallingström och Bergström i ledarstaben till nästa säsong och ju mer jag tänker på det…ja, varför inte? Eller kanske försöka få hem Thomas Olsson, som efter ett antal år i IFK Göteborgs talangverksamhet är sugen på att ta över som seniortränare. Han skulle också passa bra på Kopparvallen.

Kulturbärare må vara ett ofta överanvänt begrepp, men de ersätts inte så lätt och har en stor inverkan på miljö och resultat. Jag tycker att ÅFF har missat något där. Det saknas själ och hjärta. Klubben befinner sig i både ekonomiskt och sportsligt utsatt läge, har tappat en stomme med historik och av olika anledningar blivit mer av en klubb med för många spelare som när de åker hem åker någon annanstans.

Sedan allsvenska degraderingen har ledarfigurerna lämnat och ingen har axlat rollen som härförare. Så länge det går bra, som i fjol, är det inga bekymmer. Det är när det kärvar som saknaden blir så mycket större. Det allra bästa hade så klart varit att få ikonerna tillbaka på planen, men när inte det längre är möjligt kan de göra nytta i andra roller.

Inga jämförelser i övrigt, men precis på samma smarta sätt som Göteborg tänkte när Torbjörn Nilsson i somras hämtades åter till klubben i sitt hjärta.

Det blev 0–2 i söndagsmötet med Falkenberg

Tio matcher återstår av säsongen och de närmaste veckornas resultat kommer att avgöra vart det här ska ta vägen. ÅFF måste få ordning på hemmaspelet för nu väntar matcher mot bottenkonkurrenter som måste vinnas för att lyfta i tabellen.

Vad som talar för att det ska bli så?

Tja, inte mycket som det sett ut på slutet.

ÅFF känns för tillfället lika ofarligt som ett avsnitt av ”Helgmålsbön” på tv och något måste helt klart göras för att vända den negativa trenden. Nej, jag tror inte att ett tränarbyte i morgon skulle ge någon större effekt, utan mer än något annat är det upp till spelarna att göra mer än vad som görs nu.

Vad sägs om att till att till att börja med visa mer av engagemang och energi? När det som nu bara rullar på, inget händer och det ser så uppgivet och hopplöst ut är det på sitt sätt ännu allvarligare än två poäng och ett mål på sex matcher efter sommaruppehållet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!