Det krävs av LFC – för att få till en superskräll

Att påstå att LFC slår ur underläge är dagens understatement. Här är Per Bergstens fem frågor och svar inför Champions league-mötet i Linköping.

Vem avgör i stormötet? Cathinka Tandberg och Stina Blackstenius är två möjliga matchvinnare.

Vem avgör i stormötet? Cathinka Tandberg och Stina Blackstenius är två möjliga matchvinnare.

Foto: Montage (bilder från Bildbyrån)

Krönika2023-09-06 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur bra är Arsenal?

Arsenal är bra. Riktigt bra. Trots en skadelista modell XXL – bland annat korsbandsskador på stjärntrion Leah Williamson, Beth Mead och Vivianne Miedema – var en vunnen förlängning från final i Champions league och slogs länge om titeln i världens bästa liga. LFC hade en spelare som var med i VM (Stina Lennartsson). Arsenal hade sexton om jag räknade rätt. 

Intressemässigt?

Rent av bästa möjliga motstånd. 

I hela världen.

Hur stora chanser har LFC?

Arsenal tog chartrat flyg till Linköping och jag antar att det säger en del bara det. Ekonomiskt är engelska storklubben på en annan planet och förstås storfavorit. ”Vi möter elva fotbollsspelare och vi är lika många”, sa Anders Jacobson, tränaren, när vi surrade häromdagen. 

Okej, chansen finns alltid.

Men den är inte stor.

Risken finns att LFC får känna på hur starka klubbarna i Europatoppen är.

Det blir viktigt att kasta bort all respekt, spela tufft, hålla laget kompakt och bjuda på så få ytor som möjligt. Bakåt först, så måste det vara, men jämfört med 0–0 mot Häcken krävs mer av kaxighet och kvalitet i passningsspelet. Arsenal har inte bara raketer i backlinjen och det kan utnyttjas med vasst djupledsspel. Där kan LFC behöva förändra i laget under matchens gång.

Finns det något som talar för LFC?

Med spel i London och med två matcher hade det känts hopplöst, men nu avgörs allt i Linköping och i en match. Dessutom på ett underlag som skulle ha bytts ut. Det går att diskutera om det är bra för någon med slitet och hårt konstgräs, men det är i alla fall bättre för hemmalaget.

Och inte minst:

Onsdagsmatchen blir Arsenals första för säsongen och många spelare kan vara slitna från VM.

Hur ser det ut i lagen?

LFC hade Stina Lennartsson och Cornelia Kapocs på bänken senast och båda närmar sig startelvan. 

Arsenal dras fortsatt med en del skador, men Jonas Eidevall har mycket att välja på och det är nog inte omöjligt att han sparar på några VM-lirare. Inte minst framåt har konkurrensen hårdnat. Stina Blackstenius ligger förstås bra till för platsen som nia, men nu har också Alessia Russo och Cloe Lacasse värvats in.

Hur lång är vägen till Champions leagues gruppspel?

Lång. Till att börja med krävs seger i miniturneringen i Linköping (där Paris FC och ukrainska Kryvbass möts i andra semifinalen) och sedan avancemang från nästa kvalomgång. Men med onsdagsmatchen har LFC redan säkrat någon miljon in på kontot.