För några veckor sedan träffade jag Linköpings FC:s två vice män, Paul Lindvall och Mats Fransson, för att diskutera framtid, hot och möjligheter. För att göra en lång artikel väldigt kort: LFC behöver på några år dubbla omsättningen för att 1) hänga med och 2) ta nästa steg i en hårdnande konkurrens.
Det är inga dåliga krav att så snabbt gå från runt elva till över tjugo miljoner när den pengamässiga verkligheten ser ut som den gör.
Jag håller helt med, tror också att det behövs och applåderar ambitionen och visionen, men ska erkänna att jag känner en osäkerhet om det låter sig att göras. Det är onekligen intressant att Peter Bronsman & Co i Göteborg tidigare i vintras kom till en helt annan slutsats för vad som behövde göras och. . .ja, sanningen hamnar väl någonstans däremellan.
Den gör ju ofta det.
Sportsligt har LFC något spännande på gång och jag skulle säga att allt annat än en topp tre-placering i år vore en stor besvikelse. Så starkt är det här laget, så passa på att ta chansen. Nu. Den stora utmaningen är ekonomin och att verkligen behålla positionen över tid. Med nuvarande organisation är risken uppenbar LFC att får det allt tuffare om fler storklubbar pumpar in pengar och mobiliserar på både herr- och damsidan. Tror jag.
När det gäller herrfotbollen i stan är ju min känsla att det bästa vore att få in den i LFC och använda damerna som draglok. I en stad som Linköping borde det finnas plats för två parallella satsningar inom samma klubb. Eller åtminstone ett långtgående samarbete där man faktiskt kan dra nytta av varandra.
Nu finns inte något herrlag i superettan i Linköping, vilket gör att det för LFC inte finns så mycket att tjäna på ett samarbete. Inte än. Men frågan är om det inte på sikt kan stärka alla parter. För att öka möjligheterna att växa och för att ekonomiskt inte vara så beroende av generösa mecenater.
Sen finns förstås en risk att damerna hamnar i skuggan och då krävs rätt folk i ledningen för att motverka just det. Inte minst därför ska det bli ytterst spännande att se vad som nu händer med Häcken i Göteborg. Och hur många år som Malmö FF:s nystartade damlag behöver för att ta sig till högsta serien? Och säg att IFK Norrköping får för sig att intensifiera damsatsningen – vad väger då tyngst i länet? LFC:s starka ställning eller IFK:s pengar?
Det finns absolut något tilltalande med unika damsatsningar och tittar du på allsvenskan idag är det till övervägande delen så. Men pengar pratar, jag har svårt att se att det kommer att se likadant ut om fem–tio år och inbillar mig att Häcken, Djurgården, Hammarby och AIK då har sällskap av fler klubbar med lag även i herrallsvenskan.