Det är damernas tur nu

För några dagar sedan släppte vi en hockeybilaga. Du som fick hem den i brevlådan kanske reagerade på att herrarna får en SHL-bilaga men inte damerna. Varför då? Mitt enkla svar är: utbud och ­efterfrågan.

KRÖNIKA2017-09-16 11:21

Vi på sportredaktionen för statistik på vårt jobb och försöker att göra mer av det som ni läsare intresserar er av. Vi försöker alltid ha dina önskemål i ­fokus, men vill såklart även ge utrymme för mindre sporter – dock i en mindre utsträckning. Vi skriver och gör reportage om både dam- och herrhockeyn men med större fokus på herrarna eftersom det är det som har störst efterfrågan.

På LHC:s premiärmatch i SDHL mot tippade topprivalen Luleå var det 133 betalande åskådare på läktaren. I förra säsongens första hemmamatch för herrarna i SHL var det 5 620 på plats i Saab arena. Jag tycker verkligen att damerna förtjänar mer publik än vad de har, men tyvärr är det något som gör att den stora publiken inte tar sig dit. Jag förstår ändå argumentet att ju mer mediebevakning och publicitet man får, ju mer publik kommer. Men någonstans måste också den första kraften komma från föreningen själv och SDHL:s organisation.

Hur ska då damhockeyn ta stora kliv framåt i en snabbare takt?

Jag började fundera på vad det är som gör att herrhockeyn drar så mycket mer folk än vad damernas gör. Först och främst är det väl för att sport intresserar flest män och män väljer att stötta män. Jag har nog aldrig hört ett tjejgäng säga: ”Vi ska dra och kolla på LHC-damerna möta Luleå och sen ta ett glas vin efter matchen tillsammans”. Det har dock dragit in någon slags feminist- och jämställdhetsvåg där tjejer skaffar tröjor där det står budskap som ”girls united” eller ”girls supporting girls”. Men jag har aldrig sett dessa tjejer betala för att gå och se en damhockeymatch själva. Tänk vad mycket publik det skulle vara om ­varenda tjej som äger en av dessa ­tröjor skulle komma på matcherna.

Kan inte alla kvinnor som läser denna krönika i alla fall en gång under denna säsong tvinga med kompisgänget eller sin pojk- eller flickvän för att se LHC:s damer spela hockey? Redan där har du bidragit till ett mer jämställt samhälle. Ni män får såklart dra med er era pojk- eller flickvänner också. Men någonstans ser jag det största problemet i att tjejer inte ­stöttar tjejer.

När betalande publik kommer och visar intresse ökar också bevakningen från kommersiell medias sida. I min drömvärld börjar sedan större företag se marknadsvärdet i en damhockeyspelare. Istället för att osunda ideal visas upp på modesidorna kanske en LHC-stjärna är med i reklamen istället. Sundare ideal skapas och den sportiga och idrottande hockeykvinnan får den publicitet hon förtjänar.

Jag tycker ändå att damhockeyn är på god väg. Det börjar skapas jippon omkring hockeyn som till exempel rekordmatcher samtidigt som SVT börjat sända några av matcherna. Jag har även fått en känsla av att många börjar förstå hur mycket tjejerna sliter för att kunna hålla på med sporten de älskar. Jag vill samtidigt inte låta det gå så lång tid som 10–15 år innan en damspelare ska kunna leva på hockeyn. Jag vill sluta höra snacket om att det behövs en förändring och istället få se förändringen ske.

Med det sagt uppmanar jag dig därför till en enda sak efter att du läst denna krönika. Kolla upp när nästa hemmamatch för LHC:s damer är och gå dit – så tar vi ett steg i rätt riktning på direkten. Till slut kanske du sitter där och är nöjd med en SDHL-bilaga i handen som är skapad av oss. Cirkeln är sluten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!