Men i ishockeyn har det börjat mjukna, och det märktes framför allt i LHC:s match mot Skellefteå. Känslan är att domarna hellre fäller än friar och det är någonting som påverkar ishockeyn negativt. Min känsla är att det är diskussionerna som varit kring huvudtacklingar som kan vara en bidragande faktor till denna utveckling.
När du börjar i MMA vet du att det finns risk för knockout, börjar du i handboll vet du att axeln kan bli dragen ur led och i hockey vet du att det finns en risk för att få en huvudtackling. Såklart går du aldrig in i en match och hoppas att du ska bli skadad, men du vet att risken finns. Du kan inte utöva en hård sport och sedan vara chockad när det smäller till. Då finns det andra aktiviteter att utöva istället.
Såklart vill även jag få ner huvudtacklingar och andra fulheter som sker på isen – men jag vill inte få bort det tuffa spelet. Det är det hårda som gör just hockey till den underhållande sporten den är.
Sedan finns det en annan aspekt som kommer fram på grund av detta.
När domarna har blivit hårdare har det börjat utnyttjas på isen i form av filmningar. På samma sätt som det finns delade meningar om detta i fotboll finns det även det i hockeyn. Vissa tycker att filmningar är en del av sporten medan andra tycker att det förstör sporten. Jag tillhör de sistnämnda. Det är dags att sätta ner foten (eller snarare skridskon), annars kommer ishockeyn vara rena rama Serie A om några år.
Jag vill se domare som vågar ta utvisningar för diving och jag vill se spelare som stängs av och bötfälls på efterhand för klara filmningar. Domarna har hjälp av stora jumbotroner vid matcherna och borde kunna ta hjälp av situationsrummet vid ärenden likt detta också. När sporten förstörs ska det kännas lika hårt som när någon göra en ful och otillåten tackling.
Vad vill jag då säga med detta: Jo, domarna måste bli hårdare när det gäller filmningar och mjukare när det gäller bedömningen på isen. För att få ner huvudtacklingar kan man inte forma om ishockeyn till en helt ny sport, utan snarare utbilda spelare i att ge och ta smällar på rätt sätt. Bryt den onda cirkeln – innan det är för sent.