Bergsten: Tuffa tider i november

Foto: Jeppe Gustafsson

krönika2015-11-20 08:00

November är en jävla månad. Det är kallt, det är mörkt och det är trist. I en av sina allra vackraste sånger sjunger Ulf Lundell om april som ”en kall och nyckfull vän” och det kan gott gälla november också. Vill det sig illa är det knappt man hinner se ljuset och om solen ändå visar sig någon gång är det liksom bara på trots. Inte minst i hockeyvärlden slår det som brukar kallas för lunken ofta till med full kraft. Minns svarta november för några år sedan när LHC hamnade i den djupaste av svackor och inte på allvar hittade ut ur tunneln förrän i slutspelet framåt våren.

Det är förstås löjligt att påstå att poängen betyder mer nu än vad den gör i september och februari. Tre poäng räknas lika mycket nu som då och sen. Men ändå. Det är så det känns.

Roade mig (det är möjligt att jag behöver söka vård för det) häromdagen med att kolla hur det genom åren sett ut i november och jämfört det med läget när serien slutat. Skillnaden? Påfallande liten. När det gäller LHC nästan ingen alls.

Kolla bara:

2014: fyra i november, fyra till slut. 2013: tia i november, nia till slut. 2012: femma i november, femma till slut. 2011: åtta i november, tia till slut. 2010: sexa i november, femma till slut. Behöver jag fortsätta? Om ni vill veta såg det exakt likadant ut tidigare också.

Så det gäller att hålla skärpan uppe under det som återstår av november (och för den del hela vägen in till juluppehållet). Det kommer att vara ett race för att hålla sig på rätt sida om det så viktiga topp sex-strecket och inte minst därför var det ett ruskigt onödigt poängtapp mot Malmö i går. Har du två måls ledning mot ett lag från nedre halvan (och dessutom på hemmaplan) ska du banne mig inte förlora.

Det duger inte.

De som ska leda laget gjorde inte det och när det dessutom tappades både puckar och ödmjukhet gick det som det gick.

Och så Nichlas Hardt skadad och borta i några veckor.

Jag ska inte måla någon fan på någon väg på grund av poängtappet, men jag kan inte riktigt komma från känslan att ett sargat och skadeskjutet lag står inför en tuff och prövofylld tid fram till juluppehållet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!