Niklas Hogner: "Gick inte in i en ishall på typ sex år"

Niklas Hogner gick inte in i en ishall på flera år efter det att konståkningskarriären fick ett ofrivilligt slut. Nu är han aktuell som OS-kommentator och har hittat kärleken i London. "Jag åker hellre skidor än skridskor", säger Niklas Hogner.

"Jag älskade tiden i Linköping. Jag kommer inte flytta tillbaka, men tror absolut att vi kommer hamna i Sverige på ett eller annat sätt. Kanske ett sommarställe eller en fjällstuga", säger Niklas Hogner.

"Jag älskade tiden i Linköping. Jag kommer inte flytta tillbaka, men tror absolut att vi kommer hamna i Sverige på ett eller annat sätt. Kanske ett sommarställe eller en fjällstuga", säger Niklas Hogner.

Foto: Carl Holmqvist

Konståkning2022-02-14 20:30

Niklas Hogner har vänt på dygnet, lämnat hushållet i London och åkt till Stockholm för att kommentera sitt femte OS. Sporten träffade den tidigare konståkningsstjärnan från Linköping vid ett hotell i anslutning till Discoverys OS-studio. Niklas Hogner, som spenderat många år i rampljuset, lever ett mer privat liv idag. Han är inte lika aktiv på sociala medier som tidigare. 

– Det faktum att jag sällan lägger upp något nu för tiden har jag insett är för att jag mår väldigt bra i mig själv. Jag behöver inte andra personers bekräftelse. Att någon annan säger hur jag ser ut eller vad jag borde göra. Jag mår väldigt mycket bättre än jag gjort på många år, berättar Niklas Hogner när vi ses på hotellet i Stockholm. 

Efter att ha lämnat Sverige har Niklas, 37, bott i London i sex år.

– Jag flyttade till London för min egen skull. Jag behövde en utmaning och var klar i Stockholm och tyckte livet var ganska tråkigt generellt. Jag flyttade dit och träffade min kille Michael efter ett och ett halvt år.

undefined
"Jag älskade tiden i Linköping. Jag kommer inte flytta tillbaka, men tror absolut att vi kommer hamna i Sverige på ett eller annat sätt. Kanske ett sommarställe eller en fjällstuga", säger Niklas Hogner.

Men under ett antal år var Niklas som han själv beskriver det lite överallt och ingenstans. Han var bland annat med i tv-programmet "Stjärnor på is" 2008 och var mer aktiv på sociala medier.

– Det var nog ganska mycket en flykt för att kunna hantera min egen besvikelse på mig själv, att min idrottskarriär inte gick som jag hade tänkt. Jag var tvungen att sluta på grund av någon annan och inte för att jag själv var klar.

undefined
Niklas Hogner och Marie Serneholt i programmet "Stjärnor på is" 2008.

Anledningen till det abrupta slutet på karriären var att hans dåvarande paråknings-partner valde att sluta. Efter det spenderade Niklas, som åkte för Linköpings konståkningsförening, en längre tid med att försöka hitta en ny partner. Men lyckades inte.

– Det var svårt att hitta någon som var på samma nivå. Vi var rankade tia i världen och jag höll inte på med det bara för att det var kul. Elitidrott på den nivån är inte alltid kul. Resan mot toppen är jättespännande och kul, men det var inte så fantastiskt att gå upp klockan fem en tisdagmorgon för att träna i ishallen. Jag letade efter en partner i två, tre år men det funkade liksom inte.

Det blev ett bittert avslut på en dittills fin karriär med meriter som tre guld i junior-SM som paråkare.

– Jag gick inte in i en ishall på typ sex års tid efter det. Bara enstaka gånger. Min enda kontakt med sporten var att jag kommenterade konståkning. Det var också jobbigt varenda gång. Det var mina vänner som tävlade, så jag kände alla som var på isen. Det var inte jättelätt.

undefined
Hogner var aktiv som paråkare mellan 2003 och 2007. Bilden är från VM 2007.

Nuvarande kommentatorskollegan Cecilia Willberg fick honom att bli vän med sporten igen. Efter att ha bett honom om att hjälpa till som tränare ett antal gånger, så tackade Niklas ja.

– Det var kul. Hon sa att jag har för mycket kunskap för att bara slänga bort den. Jag jobbar fortfarande i den klubben i Solna när jag kommer till Sverige.

Men han har fortfarande inget behov av att snöra på sig skridskorna för skojs skull.

– Det är inte roligt. Det gör bara ont typ överallt i kroppen. Känslan jag har i huvudet är samma som jag hade när jag var som bäst och det är ju inte riktigt så att jag kan ge mig ut på isen och göra det 15 år senare. Om det är för att ha kul så åker jag hellre skidor än skridskor.

undefined
Svenske OS-åkaren Nikolaj Majorov till vänster. OS-kommentatorerna Niklas Hogner och Cecilia Willberg till höger.

Flyttlasset från Linköping till Stockholm gick 2008 och nu har det hunnit bli sex år i London. Men där lär Niklas och sambon Michael inte bli kvar alltför länge. Tankarna vandrar mot en flytt till varmare breddgrader. Men kopplingen till Linköping består. I hemstaden finns familjen och Niklas återvänder fortfarande för besök hos tandläkaren Angelica vid Stora torget.

Utöver uppdraget som OS-kommentator lever Niklas ett liv med mycket fritid. Han är ambassadör för ett vodka-märke (Tom of Finland) och han skapar även hantverk i läder. Niklas tar fram mobilen och visar en överdel som han sytt till en av konståkarna i Solna. En hel del tid spenderas också i köket.
– Jag lagar alldeles för mycket mat och bakar alldeles för mycket. Vilket min sambo älskar å andra sidan och det gör väl jag med. Jag har alltid älskat det. Min farfar var bagare och hade bageri tillsammans med min farmor. Någonstans har väl den genen levt vidare. Sen jag flyttade till London har det blivit mycket svensk husmanskost, berättar Niklas Hogner innan kvällen blir till natt och nästa OS-konståkning ska kommenteras.

undefined
Niklas Hogner och pojkvännen Michael.
Niklas Hogner

År som aktiv paråkare: 2003 till 2007. 

Är med i filmen "Tom of Finland" från 2017.

Är ambassadör för Tom of Finland organic vodka.

Tittar/lyssnar gärna på: True crime. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!