– Det var ett namn som dök upp på slutet och sen gick det fort. Det känns jättebra. Vi har bara fått positiva rekommendationer. Enligt hennes coach ska hon vara varje tränares dröm, säger Olof Unogård, LFC-tränaren.

Lagkaptenen Janni Arnth försvann till Arsenal och sedan dess har LFC sökt efter ersättare. Nu har klubben gjort klart med Ashley, som närmast kommer från North Carolina Tar Heels, ett universitetslag som fostrat 80 amerikanska proffsspelare.

Där har hon spelat i startelvan under fyra säsonger och nått all star-laget vid tre tillfällen. I fjol gjorde försvararen, med en match i USA:s U23-landslag på sitt cv, bland annat det avgörande målet i semifinalen som tog laget till final i amerikanska collegecupen.

Artikelbild

– Klart att det allra bästa hade varit att ta hit och testa henne innan vi skrev kontrakt, men jag känner mig tillräckligt trygg med det jag sett och hört, säger Unogård.

Ashley draftades av omtalade och hårt kritiserade Sky Blues FC, men ville inte spela där och då dök LFC upp som ett hett alternativ. 22-åringen, som kommer från Verona i New Jersey, säger i ett pressmeddelande:

– Jag är så glad och hedrad att spela för en så bra klubb. Det tränaren har berättat för mig om laget, taktiken, träningen och klubbens historia, gör att jag känner att detta är en fantastisk möjlighet för mig.

Ashley värvas till LFC som mittback, men har också spelat på andra positioner i både en tre- och fyrbackslinje.

– Med tanke på att truppen är tunn blir det ännu viktigare. Det ger oss en bättre bredd i lagdelen och möjligheter att spela på olika sätt, säger Olof Unogård.

När landar hon i Linköping?

– Vi håller på med pappersarbetet nu, men planen är att hon ska vara här i början av februari och vara spelklar till första cupmatchen mot Jitex.

Därmed är LFC-truppen spikad – men med en öppning för Stina Blackstenius om det löser sig med övergången från franska Montpellier.

– Det tuffar på och förhoppningsvis kan det bli lite mer konkret i veckan. Ekonomiskt har vi en hel del säkrat nu, säger Unogård.

Annars har LFC fått en skadefylld start på säsongen med Lina Hurtig (skadad under landslagslägret i Sydafrika), Anna Oscarsson, Frida Maanum, Emma Holmgren och Matilda Haglund ännu inte i kollektiv träning och i några av fallen borta ett antal veckor till.

Det gör också att söndagens träningsmatch mot Eskilstuna bara kommer att spelas i 2x30 minuter.

– Lite olyckligt med så många spelare borta, men hellre nu än sen. Man får se det så, säger Olof Unogård.