Klüft både mest bäst och snabbast

Karlstad2004-08-06 20:07

Det var de ovanliga duellernas kväll i Karlstad. Sjukamperskan Carolina Klüft mot häcktjejen Jenny Kallur på 100 meter.

Falutjejen Kallur noterade personbästa och banrekord (11,53) redan i det andra försöksheatet.

Men det höll sig bara i en minut, konstaterade Jenny.

Klüft svarade nämligen med personliga rekordet och banrekordet i heatet efter. Tiden 11,48 är också den tredje snabbaste som en svensk kvinna presterat - bara Linda Haglund (11,16) och Therese Olofsson (11,32) har sprungit snabbare.

I finalen fick Kallur och Klüft banorna bredvid varandra. Startsnabba Kallur tog täten med sitt högfrekventa steg och såg länge ut att hålla undan, men med bara någon meter kvar passerade Klüft med sina långa vägvinnande kliv. Segertiden blev 11,55 mot 11,57 för Kallur.

Skönt att få ett kvitto på att snabbheten finns där, trots att jag inte har den där riktiga supertoppformen. Snabbheten är grunden till allt i sjukampen, förklarade Klüft.

Jenny Kallur var nöjd med sitt personliga rekord och såg fram emot lördagens häckfinal.

Då ska jag försöka vinna mitt första SM-guld i häck.

Men motstånd blir tufft då tvillingsystern Susanna jagar en OS-plats:

Hon är taggad till tusen, upplyste Jenny.

I herrfinalen ställdes två andra OS-resenärer mot varandra - 200-meterspecialisten Johan Wissman mot häckklipparen Robert Kronberg. Men det blev aldrig samma duell som i damloppet - därtill var Wissman för bra.

Helsingborgslöparen sprintade i mål på 10,45, bara en hundradel från det personliga rekordet.

Jag hade inte samma usla start som vanligt. Men det var mycket prestige i loppet så därför var det lite oroligt inför starten. Det var inte några optimala förutsättningar, förklarade Wissman.

Den regerande mästaren och hemmahoppet Johan Engberg slutade tvåa på 10,57, samma tid som trean Erik Wahn från Helsingborg. Häckklippare Kronberg missade medalj med fem hundradelars marginal.

Jag visste att Wissman skulle bli för svår och siktade på silvret - och nästa år ska jag ta medalj, sade han.

En som lär sikta på medalj i många år framöver är MAI-löparen Per Strandquist, född 1987. Han satte svenskt juniorrekord i försöken med 10,49, men gick sönder i finalen.

Jag tror han ledde loppet då, förklarade Wissman.
Jag hade rätt bra koll på loppet när det var 40 meter kvar och då var han framför mig.

Men Strandquist slog upp en skada i vaden - bristning eller kramp - och det var på fredagskvällen osäkert hur allvarlig skadan var.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!