Kärleksgåvan var en folkracekarriär

Som två tillbucklade folkracebilar möttes de. Ur det växte kärleken fram och Jimmy Rasks kärleksgåva till Jenny Feuk Karlsson var att sätta henne i en folkracebil. Så nu är hon på banan istället för i backen under Folkracesfestivalen.

18 juli 2017 20:51

Hela uppväxten sprang Jenny Feuk Karlsson runt på Dunteberget under Folkracefestivalen. Men att hon själv en dag skulle fara runt i en av bilarna på banan var inget hon trodde.

Och även om hon medger att hon redan i tonåren spanade in "snyggingen" Jimmy Rask på folkracetävlingar så hade hon aldrig trott att de en dag skulle bli ett par.

Men livets stig kan som bekant vara lika krokig som en folkracebana.

Så efter att ha känt varandra i många år och umgåtts i samma kretsar så fördjupades deras relation när bådas liv var lite tillbucklat.

– Vi gick igenom en separation båda två samtidigt och stöttade varandra genom det. Till en början var vi bara vänner men sen växte det till något mer, säger Jenny när vi slagit oss ner i parets kök.

De båda sätter sig så där nära varandra som förälskade ofta gör och varje gång de berättar något så söker de den andras blick.

Exakt hur det gick till när det till slut sa klick håller de för sig själva. Men Jimmy avslöjar att känslan när det hände var något extra.

– Det var som att träffa sin ungdomskärlek igen. Jag trodde det bara hände en gång i livet men tydligen så kunde det hända igen, säger han och stryker ömt sin hand över Jennys arm.

Men trots den spirande kärleken så märkte Jimmy att Jenny hade det svårt att komma över det jobbiga som varit. Hans lösning blev att ge henne något nytt att fokusera på.

En racingkarriär.

För även om Jenny varit motorintresserad och varit på plats på Folkracefestivalen i hela sitt liv så hade hon aldrig kommit på idén att köra själv.

Det bestämde sig Jimmy för att det skulle bli ändring på.

– Jag vet ju hur hon är. Den personligheten passar ju i en bil. Så jag sa att vi fixar så du får en licens så börjar vi med ett RS. Där kör man ju själv så då är det ju lite lugnare, berättar han och tittar leende på Jenny som efter det var redo för sin folkracedebut.

För att avdramatisera det hela så gjordes den en bra bit hemifrån.

– Vi lastade bilen på kärran och drog på semester till Varberg, säger Jenny och skrattar åt minnet av sin första tävling.

Och det skulle visa sig att Jimmy hade haft helt rätt när han trodde att hennes personlighet skulle passa i en bil. För även om det började lite skakigt så slutade debuten långt över förväntan.

– I mitt första heat höll jag på att bli varvad. I det andra tog jag starten och ledde men tvärnitade när jag kom på det. Sen kom jag tvåa i mitt tredje och i finalen så blev jag femma, berättar Jenny som sedan dess hunnit med att köra totalt 14 tävlingar. Facit, sex A-finaler och tre B-finaler.

Bara tre gånger har hon tvingats bryta. Vilket hon menar till största delen är Jimmys förtjänst. För det är han som ansvarar för bilbyggandet och trots att de oftast delar bil i tävlingarna så får han dem att hålla ihop.

– Fixar jag materialet så det går bra så får jag ju betalt för alla timmar i garaget. När Jenny kör bra så får jag ju en gnista av det. Vi har långt ifrån de bästa bilarna, men det är harmoni i dem, säger Jimmy som när han inte skruvar med bilen visar Jenny hur den ska köras genom att själv vinna tävling på tävling.

Så här långt ligger han tvåa i MLimitscupen. Vilket är en placering bättre än vad Jenny innehar i damklassen i samma cup. Något som möjligen kan bero på att Jenny inte alltid varit helt överens med domarna.

Det har ju hänt ett par gånger att konkurrenterna så att säga hamnat i vägen.

– Det är ju inte kul att ha fått stämpeln att jag kör fult. Jag vill ju inte ha den. Jag vill ju bara vara med där framme med de bästa tjejerna. Det är ju så häftigt att jag får köra med dem. Det är ju tjejer som jag har sett upp till sedan jag var liten och sprang på festivalen. Jag minns första gången jag stod bredvid Alexandra Damberg i starten, det var så häftigt, säger Jenny som i fjol för första gången i livet kom till Folkracefestivalen som förare.

– Jag grät nästan när jag gick banan. Det var så häftigt att vara där jag har ju sprungit där sen jag var liten och inramningen blir ju så mycket större i Motala. Hit kommer det ju många släktingar och vänner och tittar på. Så det är stort för mig att få vara med där i år också. Jag blir ju fortfarande starstruck när jag möter några av de andra tjejerna, säger Jenny som med en öm blick mot Jimmy konstaterar att hans idé att sätta henne bakom ratten visade sig vara rätt lyckad.

Rask Motorsport

Jimmy Rask

Ålder: 38 år

Yrke: lastbilschaufför

Intressen: Folkrace, vara med familjen.

Jenny Feuk Karlsson

Ålder: 31 år

Yrke: Samordnare inom personlig assistans

Intressen: Folkrace och familjen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Thomas Augustsson