Judo är en sport där man inte könsindelar tränings- och tävlingsgrupperna. Stipendiet är ett bevis på att de är näst bäst i Sverige när det gäller att öka den procentuella andelen av tjejer till klubben.
– Vi har inte gjort något speciellt tjejinriktat. Man tränar i grupp men man utöver sporten individuellt. Du blir inte bra om du inte får möta olika sorters motstånd. Därför är mångfald något jättebra för judo. Vi har mottot "en klubb för alla" och försöker leva upp till det. Alla ska vara välkomna och alla ska kunna träna efter sina egna förutsättningar, säger Linköping Judos ordförande Jonas Räntilä.
Precis som i det flesta sporter så utöver många sin idrott tills de kommer upp till en 15–16 års ålder. Sedan är det svårt att hålla dem kvar i idrotten.
– Jag inbillar mig att tjejer tränar mer på grund av ett socialt perspektiv. Det är viktigt att träna tillsammans med deras kompisar. Därför har vi läger under både våren och hösten där vi inte fokuserar på resultat. Det är mest för att umgås och träffa kompisar. Många av tjejerna har genom lägren skaffat chattgrupper med varandra och skickar meddelanden. Då blir det roligare när alla tjejer kan pusha varandra för att till exempel komma till träningarna, säger Räntilä.
För att fira stipendiet hade klubben ett tjejläger där flera idrottstjejer besökte hallen.
– Egentligen har vi inga direkta event endast för tjejer. Detta var endast för att fira stipendiet. Det kvittar om du är flicka och fyra år eller gubbe och 64, alla ska kunna träna här. Det finns varken ett pojklag eller flicklag. När man sedan kommer upp på elitnivå så tränar fortfarande killar och tjejer lika, säger Jonas Räntilä och fortsätter:
– Samtidigt hoppas jag att deltagandet av tjejer ökar ännu mer. För det är fortfarande en majoritet av killar.
rebecca.candevi@ostgotamedia.se