Det vet Uno Berg från Motala som nu gör sitt 18:e femdagars och som aldrig varit med och slagits i täten i den klass han tävlat i. I år springer 62-årige Uno i H60.
Han fick en tuff början.
-- Det var för dåligt, sa han och skakade på huvudet sen han gått i mål.
Uno gjorde två ganska stora missar ute i skogen.
-- Och tappade nog en sju, åtta minuter, gissade han.
Men han fann snabbt tröst.
-- Ja, i dag var det nog många som gjorde bort sig. De flesta kom nog lite fel, tippade han.
Han tippade inte så bra för det skulle visa sig att Uno Bergs tid bara räckte till en 70:e-plats i klassen. Fast han har å andra sidan inte så stora förväntningar, och inte så stora krav på sig själv, heller.
-- Orientering är ett sätt att hålla igång och ett sätt att träffa människor på, sa han.
Till Göteborgs femdagarstävling har han sällskap av sambon Anne Gunnarstorp.
-- Hon kommer att vara mycket längre fram i sin klass än jag i min. Jag hoppas på att till slut kunna vara bland den övre hälften, det vill säga bland de 50 bästa i min klass, sa Uno som har fullt upp med trädgård och hus i Motala.
-- Och lite fiske och motorcykel blir det också, berättade Uno som sa sig sakna dans under femdagarsveckan.
-- Det var det förr.
En som inte varit med förr är tolvåriga Annika Ledskog från Linköpings OK. Annika gör i Göteborg sitt första femdagars och verkade nöjd med sitt lopp när hon kom i mål.
-- Jorå, det mesta gick väl bra, men jag bommade lite smått i början, sa hon och berättade att det var sankt och stenigt på första etappen i Jonsered.
Annika har orienterat i fem år, men det här är debuten i femdagars. Annars gillar hon friidrott och följer i storasyster Elins fotspår. 14-åriga Elins paradgren är höjdhopp där hon har 1,65 som personbästa. Som tolvåring gjorde hon 1,33.
-- Och jag har klarat 1,32, sa Annika och sken upp.
Det syntes på henne att hon har syrrans gamla notering inom räckhåll. Och vad hon har på gång i femdagars vet man aldrig. I går kom hon åtta på etappen.
-- Jag vet inte vad jag hoppas på, men bland de 20--25 bästa kanske, resonerade Annika.
Storasyster Elin är också med och springer orientering i Göteborg, men startar som pappa Anders i direktanmäld klass. Mamma Lisa tävlar i D40.
Alla som är på femdagars springer inte.
Inte Maj Huss från Mjölby i alla fall.
-- Nej, jag är aldrig med och springer. Ska jag springa ska det vara på slät mark som i Blodomloppet och så, sa Maj som är i Göteborg för att följa sambon Erik Axelssons framfart i H45.
-- Och sen bor vi hos min dotter i Onsala under tiden här nere så det är ju kul att få träffa barnbarnen också, förstås, sa Maj och huttrade under paraplyet.
Det regnade nämligen i Jonsered i går. Men sånt stör inte orienterarna.
I stället öser de på för fullt.
Som Jenny Johansson, Ulricehamn, som tog sin andra raka etappseger i damernas superelit. Eliten tjuvstartade ju redan i söndags med prologen. Men trots två segrar är Jenny bara 20 sekunder före tvåan, klubbkamraten Simone Niggli-Luder.
Bland herrarna fick söndagens segrare Tobias Noborn, Orion, ordentligt med däng och tappade tolv minuter till skenande Novikov som vann etappen med över fyra minuter. Senare på kvällen blev Noborn dessutom av med söndagens seger. Han diskades efter att ha passerat tomtmark under loppet. Därmed vann Novikov även den etappen.
En del östgötar toppar de olika klasserna efter första dagen.
Som evigt unge Anders Berg, Linköpings OK, som vann första etappen i H40. Vann gjorde också Talves Henric Fröberg i H18, och fantastiska Astrid Andersson, Norrköpings AIS i D80. Anita Berggren, Denseln, vann första dagen i D40.
Martin Sand från Mjölby tog hand om ledningen i H13. Martin som likt övriga familjen tävlar för Närkesklubben OK Tisaren. Hans storasyster Malin ligger tvåa i D18 efter första dagen. Tvåa ligger också Björn Wissting, OK Motala, i H55 kort, Anna Forsberg, Kolmården, i D14, Ida Lindkvist, Denseln, i D13, och Julia Almén, Linköpings OK, i D11.
Linköpings OK:s landslagstjej Anna Mårsell är inte anmäld.