Ett av mina största intryck från Vasaloppet som jag för första gången upplevde på plats i och kring Mora i vintras var musiken. Den där jingeln med dalafioler som rullade överallt var man än gick och kom. När jag själv åkte i ett jippolopp hörde jag den fyra gånger kring depåer och mål, ett härligt medryckande musikstycke som vad jag förstod knyter hela skidfesten där uppe samman.

Jag tänkte förstås direkt att musiken är något som saknas i Vätternrundan, systerarrangemang i klassikerfamiljen.

Till min glädje märker jag också redan nu, inför helgens final av årets cykelfest, att musiken är på frammarsch i Vätternrundans olika lopp.

Artikelbild

| Cykeltoner av hemvärnets musikkår. Vätternrundans lopp fylls på med allt mer musik och på lördagen släpps en ny cykellåt live i Motala.

På Tjejvättern underhöll kören Joyvoice i Väderstad och Boet, och även längs banan på stora Vätternrundan hintar arrangören om att det kan dyka upp orkestrar någonstans där motionärerna minst anar det. Inget avslöjas i förväg, det ska förstås bli en överraskning i så fall.

Det här gillar jag skarpt, jag vet från Göteborgsvarvet vad livemusik kan betyda för nya krafter när man svettas i en tuff idrottsutmaning.

Dessutom kommer det att spelas en ny cykellåt på scenen på lördagen i Stadsparken i Motala, när cyklisterna går i mål. Det är bandet Summerkid som framför sången "Bike" på eget initiativ. Klockan 13 är det gig.

Inget är klart om Bike eller delar av låten kan bli en hymn för Vätternrundan, men det är en bra början kring mer musik i cykelfesten.