Jakten på den perfekta rallybilden

Om ni vill veta något om vägarna i SM-rallyt i Linköping, fråga Urban Andersson och Fredrik Andersson.

7 september 2017 08:58

För det är få som kan det bättre än de här två.

– Rallynördar? Ja, kanske det, säger Urban och skrattar. Men det här är vårt fritidsintresse, vårt sätt att koppla av lite.

Kompisarna har rally som det stora gemensamma intresset och många förare har under årens lopp fått sina bilar fotograferade av de här två.

Och just för att få den där bilden, bilden alla pratar om, lägger de ner mycket tid inför varje SM-tävling.

Rutinen är densamma varje gång berättar Fredrik:

– När vi köpt ett program med kartor över sträckorna så åker vi igenom alla sträckor minst en gång, gärna två.

Och uppgifterna är spikade sen innan.

– Jag kör och Fredrik läser kartan, säger Urban.

De har den här säsongen, och flera år före det, åkt iväg på alla SM-tävlingar. I år har det blivit resor till Söderhamn, Östersund, Karlskrona, Gävle och senast Köping.

– Vi brukar åka iväg på torsdagen, utom när det är väldigt långt för då åker vi på onsdagen. Sen åker vi en del av sträckorna första kvällen vi är framme och tar resten på fredagen för att vara redo till tävlingen börjar på kvällen.

Den givna frågan är varför ni lägger ner så mycket tid?

– För att få bra bilder. Så enkelt är det, säger Urban. Och vi tittar på mycket mer än bara en kurva eller ett hopp. Det kan vara hur solen står, hur ljuset blir i skogen och hur bakgrunden är. Det är mycket man vill ska bli rätt för att bilderna ska bli så bra som möjligt.

Fredrik fyller i:

– Sen försöker vi hitta bra platser som underlättar logistiken. Vi vill ju hinna se så mycket som möjligt av rallyt och då är det viktigt att det är enkelt att ta sig in och ut till den plats vi valt. Det ska vara smidiga tillfartsvägar, inte för långt att gå så man kommer iväg snabbt till nästa sträcka.

För att se hur de jobbar beslutade vi oss för att ta rygg på Fredrik och Urban när de skulle kolla en sträcka inför helgens SM-final. Vi ger oss iväg söderut, mot Ulrika. Med van hand styr Urban bilen och Fredrik pekar då och då vart han ska svänga.

Efter ett tag är vi ute på SS 5 och vägen ser ut att vara hård och fin.

– Vi har åkt den här en gång redan och jag skulle vilja påstå att den är bland de fem bästa i hela SM-serien, säger Urban. Det är en bred och fin väg med skiftande karaktär där de tävlande måste vara vakna hela tiden. Det är många krön och följsamma kurvor som ger bra flyt i körningen.

Efter en stund kommer vi till en plats som Urban och Fredrik gärna tipsar publiken om.

– Om man kör vägen mellan Vikingstad och Ulrika och svänger av vid Smedstorp kommer man till en publikparkering som är utmärkt med skyltar. Det är nära till tävlingssträckan och man behöver inte gå långt åt något håll för att se bra.

Ta det som ett tips från några som vet.

East Sweden rally

Fredag:

17.30 SS 1 Stångebro 1, 1.03 km

18.51 SS 2 Månhult 1, 21.58 km

19.34 SS 3 Ulrika 1, 9.21 km

Lördag:

08.43 SS 4 Månhult 2, 21.58 km

09.26 SS 5 Ulrika 2, 24.28 km

10.19 SS 6 Arrebo, 17.89 km

11.52 SS 7 Stångebro 2, 1.03 km

13.55 SS 8 Mörstorp Rösjö, 21.08 km

14.28 SS 9 Gösebo, 8.21 km

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Peter Calén