Klirr i kassan för Vita Hästen

Vita Hästens sportsliga succé lyfter klubbens ekonomi mot nya höjder.

– Vi ska hantera det rätt och riktigt, säger vd Fredrik Jensen.

1 juni 2015 21:11

2014–15 blev en av de mest framgångsrika säsongerna genom tiderna i Vita Hästen.

På isen, på läktaren och i ett historiskt bra bokslut, som levererar finfina siffror och kommer presenteras vid klubbens årsmöte den 16 juni.

Vita Hästen ökade sin omsättning från 14,4 till 25,6 miljoner och möter den nya säsongen med ett eget kapital på 2,2 miljoner kronor (det var minus 3,1 miljoner kronor vid samma tidpunkt förra året). Resultatet, den sista raden i bokslutet, visar på knappt 1,2 miljoner i vinst totalt i koncernen.

– Vi presenterar ett trevligt bokslut, men vi måste och ska hantera det rätt och riktigt. Vi ska alla vara ödmjuka inför de här siffrorna och kommande arbete, menar vd Fredrik Jensen.

– Det finns ingen eufori kring det här utan vi är väl medvetna om den fortsatta utmaningen i att skapa uthållig stabilitet, säger Johan Karlsson, som är ordförande Vita Hästen Ishockey AB.

Vita Hästen följde upp ett bra 2013–14, där man för första gången på många år visade svarta siffror, med ett ännu bättre 2014–15. Det allsvenska steget, vassare publiksiffror och ett större lokalt intresse i näringslivet är tre avgörande punkter för den ekonomiska framgången. Det kom 107 815 åskådare till Vita Hästens 30 matcher i Himmelstalundshallen under den gångna vintern. Det ger ett snitt på utmärkta 3 594.

Just det egna kapitalet, som är skillnaden mellan tillgångar och skulder, på 2,2 miljoner kronor ger klubben en stark och stabil grund för det fortsatta arbetet.

– Det ger oss en trovärdighet, när vi går ut och möter vår publik och näringslivet. Varumärket Vita Hästen stärks av det. Pengarna landar inte längre i ett svart hål för att täcka gamla skulder och synder. Man investerar i utveckling av klubben för framtiden. Det är en stor skillnad, säger Johan Karlsson.

Både han och Fredrik Jensen återkommer till ordet ödmjukhet.

– Det är ett starkt ledord i vårt arbete, menar Fredrik Jensen.

– Vi kommer fortsätta att förändra bilden av Vita Hästens varumärke och anseende. Det tar tid att bygga upp ett förtroende, men vi har kommit en bit på vägen. Det finns en annan känsla, när vi kommer ut i dag, tycker Johan Karlsson.

Koncernen Vita Hästen består av HC Vita Hästen med dotterbolaget Vita Hästen Ishockey AB.

Det är just i HC Vita Hästen, där ungdomsverksamheten ligger, det stora arbetet har gjorts under säsongen. Klubben hämtade hem ett minus på 3,9 miljoner till ett plus på 300 000 kronor i eget kapital. Miljonkampanjen, som nådde målet och också betydde att Johan Karlsson efterskänkte sitt miljonlån till klubben, ligger bakom mycket.

– Det har varit en ganska tuff resa, men där vi fått med lagledare och föräldrar i den ekonomiska processen. Vi har investerat en del tid och kommer fortsätta på den inslagna vägen, berättar Johan Karlsson. (NT)

Mats Willner

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!