Riksidrottförbundet har i sin satsning "Strategi 2025" lagt fram forskningsresultat som visar att redan vid 11-årsåldern slutar många att idrotta. En aspekt som diskuterats som anledning till detta är den tidiga elitsatsningen och selekteringen. Samtidigt visar forskning att en större bredd skapar en starkare spets och att "så många som möjligt så länge som möjligt" gynnar alla. Det här är något som Svenska ishockeyförbundet har tagit till sig och gjort en modell som ska skapa en ishockey för alla.
– Idrotten kommer av en struktur med väldigt mycket selektering och rangordning vilket gör att det till slut bara får plats ett A-lag. Det är egentligen inte att lyckas. Vi vill skapa en idrott där alla får vara med och får chansen att utvecklas, säger Svenska ishockeyförbundets utvecklingskonsulent Sofie Wallin.
Modellen som är framtagen heter Hemmaplansmodellen – en praktiskt och vägledande guide för att skapa ett långsiktigt intresse för hockey, personlig utveckling och prestationer i världsklass. Modellen bygger på principerna att sätta människan i fokus, ge alla chansen att utvecklas, anpassa träning och match efter målgrupp samt bedriva en allsidig träning.
– Det handlar om att ge alla chansen. Barn och ungdomars utvecklingskurva går inte spikrakt uppåt. Vi måste skapa en idrott som ger utrymme för både pikar och dalar. Även om man inte är den som är snabbast när man är 12 år ska man inte försvinna från hockeyn, förklarar Wallin.
Ett steg i förändringsprocessen är att skapa nya spelformer som är anpassad för just barn och ungdomar.
– I dag är det många som spelar på helplan och utövar en hockey som är skapad för vuxna män. Vi vill göra om spelformen genom andra ytor och regler för att barnen ska uppnå maximal utveckling, säger Wallin.
Vad kommer det innebära för föreningarna?
– Det som kommer bli den största förändringen till en början är spelformerna. Vi har kollat hur optimal spelarutveckling sker bäst. Vi har inte resultatet än men det kommer nu under våren. Med stor sannolikhet kommer det visa att små ytor med färre spelare ger bäst spelarutveckling. Man kommer alltså inte åka ut till hallar och se nioåringar spela på helplan längre, säger Wallin och ler.