Vinstgaranti med pappa på plats

Med Andrew Gordons pappa på läktaren är det vinstgaranti för Linköpings HC.

Foto: Robin Fornas

ishockey2015-10-03 21:03

– Ja, vi har inte förlorat en match när han och mamma varit här. Nu åker de snart hem, men de har redan bestämt sig för att komma tillbaka, sa han och log.

LHC:s nya kanadensare var sig lik efter 2–1-vinsten i prestigemötet med HV 71.

Sprudlande och pratglad som få.

– Det är verkligen speciellt att ha mina föräldrar här. Utan dem hade jag inte varit där jag är idag. Att ha dem här, och se hur hockeyn är här och hur lycklig jag är, är fantastiskt. Jag kan inte vänta på att min syster ska komma och hälsa på också, sa Andrew Gordon.

Pappa John och mamma Brenda tog sonens bil och åkte efter spelarbussen till Jönköping. På vägen hem satte sig matchhjälten själv vid ratten.

– Efter säkert 98 procent av mina matcher sedan jag var 16 har jag alltid ringt och pratat med pappa, sa han.

Höll undan

För några veckor sedan avgjorde LHC:s nummer 13 premiären mot Djurgården.

På lördagen avgjorde han igen.

På samma sätt.

Med ett direktskott i numerärt överläge.

– Bra förarbete av Garrett (Roe) och Jonas (Junland). Han gjorde så att det öppnade upp sig och jag såg att det fanns en lucka, sa Andrew Gordon.

Det betydde 2–1 och mer än så blev det inte. LHC var illa ute i andra perioden, men höll undan och avslutade sedan starkt i den tredje med stabilt spel mot ett av skador stukat hemmalag.

En välförtjänt seger i E4-derbyt.

Det betyder upp på 13 poäng av 18 möjliga – och upp till tredjeplats bakom Frölunda och Färjestad.

Fjärde raka segern för LHC, tredje raka förlusten för HV.

– En match som kunde ha slutat hur som helst. Idag var hockeygudarna från Östergötland, sa Dan Tangnes, LHC-tränaren.

Hörntänderna

LHC gjorde en stark första period, vann skottstatistiken med 17–7 och dominerade stundtals klart. Mer än ett mål blev det dock inte: Rhett Rakhshani sköt och Garrett Roe var påpassligt framme och slog in returen. Så långt allt väl, men i den andra förändrades matchbilden helt.

HV ökade aggressiviteten och flyttade upp spelet. Det gav utdelning när Oscar Sundh – så här bra och aktiv var han inte i många matcher med LHC i fjol – satte pucken mellan benen på Marcus Högberg i numerärt överläge. Efter det klarade sig LHC några gånger med minsta möjliga marginal och Andrews Gordon fullträff blev avgörande.

I slutperioden spelades effektivt på ledningen och HV tilläts inte skapa särskilt många heta chanser. När Mattias Tedenby drog på sig en onödig utvisning i kvitteringsjakten på slutet var det avgjort.

Flera backar gjorde starka insatser i LHC, med Daniel Rahimi som nummer ett. Framåt var Garrett Roe vassast för kvällen. Mycket bra insats även av målvakten Marcus Högberg.

– Han stod på hörntänderna när vi behövde det. Vi får framförallt tacka honom för vinsten, sa Dan Tangnes.

Rhett Rakhshani tvingades på grund av skada utgå i första perioden. Det är oklart hur allvarligt.

– Han fick en smäll på benet. Vi får undersöka honom i morgon, sa Tangnes.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!