Vårens viktigaste LHC-värvning

LHC-truppen är inte färdig än och Niklas Persson behöver hitta rätt med anfallarna Mr X och Mr Y. Men med Marcus Högberg klar är Mr Z på plats och det var viktigast av allt.

Marcus Högberg är tillbaka i LHC.

Marcus Högberg är tillbaka i LHC.

Foto: DENNIS YLIKANGAS

Ishockey2021-06-17 17:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns tillfällen som får mig att lämna semesterstolen, slå upp datorn och skriva de rader som du just nu läser. Det här är ett sådant. Inte för att det är oväntat att Marcus Högberg återvänder, absolut inte, men för att kan få så stor betydelse.

Ända sedan beskedet kom att inte målvakten får nytt kontrakt med Ottawa i NHL har jag väntat på beskedet och det låter som ett klokt beslut att ta ett steg tillbaka, återvända till tryggheten och trycka på restartknappen i Linköping. Kontraktet är skrivet på fyra år, om än säkerligen med en eller annan klausul, så en säsong till med David Rautio...och sen kan jättetalangen Hugo Hävelid vara redo att komplettera. Helt rätt tänkt.

Efter förra säsongens målvaktscirkus behöver ingen ens fundera över om det var rätt att stärka upp på den positionen. Niklas Lundström hamnade i en otacksam roll som han inte borde ha haft och även han mår nog bäst av att lånas ut/släppas för att ges speltid någon annanstans.

Tänk att det är fyra år sedan Marcus Högberg lämnade, LHC tog 96 poäng och kom fyra i SHL. Räddningsprocenten då: 93,2. Ruskigt bra. Säsongen innan bildade Högberg och David Rautio målvaktsduo och LHC blev trea. Nu säger jag inte att det ska siktas så högt, det är inte rimligt, men dubbla målmän på hög nivå ökar möjligheterna radikalt för att det ska spelas slutspelshockey i Saab arena igen.

Låt oss börja där.

Plötsligt står LHC med ett av seriens bästa målvaktspar, som kan konkurrera med varandra, matchas smart och dela på ansvaret när skador och svackor dyker upp. Två–tre mål gjorda måste oftare räcka till seger i vinter. Och kolla på Växjö och slutspelet i övrigt vad det betydde med två vassa sista utposter. 

Nu ser det bra ut bakåt. Nu behöver det bara (vilket inte är så bara) spetsas framåt.

Sen är det förstås så att Marcus Högberg behöver tid för att acklimatisera sig. Han kommer från en trasig säsong och från en annan typ av ishockey, men med trygge Rautio vid sin sida kan han matchas igång och vara som bäst på andra sidan nyår.

Högberg får bra betalt i Linköping, naturligtvis är det så, men vad jag hör kunde han ha fått bättre pröjs av andra klubbar. I Sverige och utomlands. Men han ville hit och LHC får in ännu en spelare som tagit vägen via klubbens junior- och ungdomsverksamhet. Det blir viktigt när det ska byggas med mer hjärta och karaktär.