– Tja, välkommen in. Vill du ha kaffe?, säger vaktmästaren Andreas Rehn och ler när Sporten knackar på dörren till vaktmästeriet i Stångebrohallen.
Och jodå. Kaffetermosen står på.
Hur mycket fikar du som vaktmästare?
– Haha. Ju bättre vi lyckas med vårt arbete, desto mer får vi fika. Sen är det klart att man går runt med en kopp kaffe.
Vaktmästarnas arbetslag i Saab Arena är uppdelade på tre: morgon, eftermiddag och kväll. Kvällspassen är oftast de mest intensiva. Det är då LHC spelar sina matcher, och det är då de flesta lagen och föreningar har sina träningar på de fyra olika isytorna ute på Stångebrofältet.
– I går natt var jag tvungen att gå hem vid klockan 02. Det skulle spolas vatten och förberedas is på bandyplanen och sen var det ett kritiskt läge i Stångebrohallen (läs mer om det här).
Just den här torsdagskvällen ligger det mesta av fokuset på Saab Arenas is. LHC spelar hemmamatch i SHL mot Rögle och Stångebrohallens ishaveri har gjort att det är lite nervös stämning.
– Vi var tvungna att stänga av aggregatet till Stångebrohallen för att rädda Saab Arena is, säger Sebastian Heine, en annan av vaktmästarna.
Ännu är det ett par timmar kvar till nedsläpp i Saab Arena. I vaktmästeriet står TV4:s efter fem på och Tilde De Paulas röst hörs svagt i bruset från kaffebryggaren.
Andreas lutar sig tillbaka.
– Det här är ett drömjobb. Jag får se massa hockey och sen har jag ju hela familjen här. Min fru (Camilla Rehn) jobbar på marknadsavdelningen i LHC, min dotter (Emma Rehn) spelar i SDHL och sonen (Daniel Rehn) är U16-tränare. Vi hade nästan kunnat bo här, skämtar Andreas.
Klockan slår 18.20. LHC-spelarna traskar genom korridoren till Saab Arenas nyspolade is. Vaktmästarna Andreas och Sebastian ligger hack i häl.
– Nu är det mest att kolla att allt ser bra ut och att det inte händer något.
20 minuter senare är uppvärmningen avklarad och Andreas och Sebastian skyndar sig upp i ismaskinerna för att göra isen matchklar.
– Runt fyra millimeter brukar vi sikta på. Under isen är det en enda stor vit betongplatta sen är det grundat med en is innan all reklam, som är stora tygstycken ligger precis ovanpå. Där är det superviktigt att kylan hålls för kommer det in varmvatten där så kan reklamplattorna resa sig, säger Andreas.
Den vaktmästerliga mardrömmen hände för bara ett par år sen. LHC mötte Oskarshamn och efter den första perioden avbröts matchen – som inte kunde återupptas.
– Jag var inte med och jobbade den gången, men då var det just varmvatten som kom in under reklamen. En sån sak får bara inte hända. Därför är det jätteviktigt att isen kan hålla kylan.
När ismaskinerna spolat klart den 60 meter långa isrinken är det bara att vänta på match. Men Sebastian skyndar bort till C-hallen för att spola ännu mer is.
– Det gäller att ha koll på schemat. Det är inte bara LHC:s A-lag som vi har ansvar för, säger Sebastian och visar upp mobilen med alla lags träningstider nerskrivna.
Vad gör ni med all "spillsnö"?
– De blir ju rätt rejäla. Oftast kör vi ner snöhögarna till ett ställe vid Stångån. Vi får inte tömma de direkt i utan vi lägger isen bredvid så får den smälta ner. Sen kan det faktiskt vara en del privatpersoner, många studenter bland annat, som undrar om man kan få lite snö.
Vad skulle stundenterna ha snön till?
– Det vet jag inte. Tror det var någon tävling eller något. Kanske ett snöbollskrig.
Vad säger ni då?
– Självklart! Bara komma hit och hämta.
Strax efter halv åtta är det dags för den första periodpausen. Andreas och en annan av kollegorna, Hugo Bergengren, hjälps åt att spola av isen inför nästa period.
– Runt åtta minuter tar det att spola isen, halva om man är två, säger Sebastian som står bredvid.
Är det bara isen ni fokuserar på under en match?
– Nej. Allt kan hända. Det kan vara allt från något med plexiglaset, till att en toalett på fjärde våningen krånglar.
Värsta mardrömmen?
– Saker som kastas in på isen. Snusdosor händer ju då och då men ibland kastar folk in metallgrejer och det är nästan livsfarligt. För sådant kan smälta in i isen och ge en hög skaderisk.
Från vaktmästarperspektivet så fortskrider matchen i lugn takt. En gång behöver Andreas springa in för att borra fast målet som lossnat från isen.
– Synd att det var power-break. Då får jag ju ingen TV-tid, skämtar Andreas.
Klockan 21.30 är LHC:s match över. Laget glider av isen och vaktmästarna sätter sig i ismaskinen för en sista gång.
– Sen ska vi ju köra av de andra isytorna också, glöm inte det, ropar Andreas från ismaskinens förarsits.