Tv-profilen hyllar LHC-värvningen

Jonas Gustavsson är målvakten som ska lyfta LHC till guld. ”Om uppgifterna stämmer är det bara att gratulera Linköping”, säger Erik Granqvist.

Stark duo. Erik Granqvist var mannen bakom Jonas Gustavssons snabba och stora genombrott.

Stark duo. Erik Granqvist var mannen bakom Jonas Gustavssons snabba och stora genombrott.

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

ishockey2017-04-26 18:41

Ni som är hockeyintresserade har säkert sett honom som målvaktsnördig och entusiastisk expert under Viasats sändningar från bland annat NHL och World cup. Dessförinnan var han målvaktstränaren bakom Jonas Gustavssons hisnande utveckling – som slutade med flera SM-guld med Färjestad och dubbla OS-turneringar.

Gustavsson har ännu inte presenterats av LHC, men Corren vet att övergången är klar och presenteras inom kort. Efter ett antal år i Nordamerika, och närmare 200 NHL-matcher för klubbar som Toronto, Detroit, Boston och senast i Edmonton Oilers, återvänder 32-åringen till svensk hockey. Under senaste säsongen står han noterad för sju matcher i Edmonton och 20 i farmarlaget Bakersfield.

Lyckträff

Egentligen för första gången sedan Fredrik Norrena lämnade efter totalt sex säsonger väljer LHC att satsa på en riktigt etablerad toppmålvakt för att ta det sista stora klivet – och frågar du Erik Granqvist är det inget snack.

45-åringen är övertygad om att det blir en lyckträff.

Och säger:

– Nu är det inte bekräftat och därför vill jag inte säga för mycket, men okej: om uppgifterna stämmer är det bara att gratulera Linköping. Han är en superkille att ha i ett lag och en mycket kompetent målvakt. Det låter väl som en attraktiv mix?

Vänskap

Gustavssons och Granqvists vägar skiljdes åt när målvakten flyttade över Atlanten, men de håller fortsatt kontakt och vänskapen är stark.

– Är det någon gång jag verkligen kan längta tillbaka till målvaktstränarjobbet så är det när jag tänker på Jonas. Det var extremt roligt att jobba med honom. Hur han slog igenom, tog guld och slog rekord. Han har en suverän attityd och en enorm tävlingsinstinkt att alltid ge allt, säger Erik Granqvist, som ser fram emot att följa adepten på betydligt närmare håll.

– Om det blir offentligt med Linköping så vore det förstås häftigt för Jonas att få vara med om möjligheten att ta klubben till första guldet. Det tror jag kittlar rejält. Sedan anar jag också att han vill tillbaka till landslaget. Vem vet, det är inte omöjligt att det kan bli ytterligare ett OS.

Bekymmer

Jonas Gustavsson har haft en del bekymmer med hjärtoperationer och diverse skador och inte spelat så mycket under de senaste åren, men enligt Erik Granqvist är det inget som oroar.

– Inte det minsta. Klart att det kan bli en viss omställning till ett annat spel och större rinkar, men får du bara spela regelbundet går det fort att komma in i rytmen igen, säger Granqvist, som liksom LHC-tränaren Dan Tangnes bor i Ängelholm.

– Jag springer på honom ibland härnere. Jag gillar hans ledarstil. Han är omtänksam, passionerad och nyfiken. Som jag känner målvaktstränaren Micke Wernblom har han också ett coachande sätt som kommer fortsätta att utveckla Jonas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!