LHC har väntat och väntat – och när beslutet kom från förvaltningsrätten var det inte det som önskades.
Det blev avslag på överklagan och därmed ska 2,4 miljoner kronor av regeringens stödpaket under coronapandemin betala tillbaka. Enkelt uttryckt är anledningen att SHL-klubbens ekonomiska bekymmer ansågs ha funnits där tidigare. Av domen framgår dock att beslutet togs av en oenig nämnd.
– Så har det inte varit i så många tidigare fall. Det tyder också på att vi faktiskt har fog för det som vi påstår, säger Christer Trägårdh.
Vad talar för att ni får rätt i nästa instans?
– Att vi har rätt och faktiskt uppfyller alla ställda krav. Det behöver också tittas på och funderas över varför det har gjorts olika bedömningar. Det är inte bra.
När Tillväxtverket i efterhand granskat de utbetala stöden till idrottsföreningar under pandemin har det i flera fall lett till att klubbar blivit återbetalningsskyldiga. Fotbollsallsvenska AIK, Sirius och Kalmar är tre exempel, SHL-klubben Örebro ett annan. Exempelvis Luleå och Leksand klarade sig undan med lägre belopp efter respektive överklagan.
LHC har väntat länge och drabbas nu av ett mycket hårt ekonomiskt slag.
– Beskedet kommer inte helt oväntat, men vi anser att det är helt fel. Vi kommer definitivt att överklaga till kammarrätten och tror fortfarande att vi kommer att vinna. Annars hade vi inte tagit striden. Det är en ologisk dom, säger Christer Trägårdh, som sågar påståendet att klubben inte kan skylla de ekonomiska bekymren på pandemin.
– På ett sätt är det befängt eftersom all publik försvann, säger han.
Vad betyder det för er?
– Det är klart att 2,4 miljoner är mycket pengar, men det får vi hantera när den slutgiltiga domen kommer.
Påverkar det här årets resultat?
– Nej, de böckerna stängs om några veckor.
Påverkar det satsningen inför nästa säsong?
– Nej.
Någon tidsram för processen med ny överklagan?
– Nej. Nu ska överklagan lämnas in och nästa besked kommer säkerligen att dröja.
Riksidrottsförbundet anser att återbetalningskraven på klubbarna grundar sig på felaktiga bedömningar. Tillsammans med företrädarna för svensk fotboll och ishockey riktade RFnyligen hård kritik mot Tillvästverket i ett öppet brev och Christer Trägårdh applåderar stödet.
– Bra att idrotts-Sverige tydligt går samman och protesterar. Covid slog undan benen för verksamheten för väldigt många, säger LHC-basen.