– Här råder uppenbarligen ett antal missförstånd, som jag gärna vill ta chansen att korrigera eftersom Expressen naturligtvis inte försöker påverka rättsväsendet, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson när vi når honom.
Det hela handlar om efterspelet till situationen den 5 mars 2015 när LHC:s Jakob Lilja – då i Rögle – crosscheckade Malmös Jens Olsson i nacken och stängdes av i tio matcher. Senare inleddes en förundersökning, som vi nu tagit del av, där det inledningsvis skrivs följande om Expressens inblandning till att förundersökningen inleddes:
”Ang beslutsunderlag. På förfrågan från Expressens redaktion via mail har en granskning av specifik händelse mellan Röglespelaren Jakob Lilja och Malmöspelaren Jens Olsson inletts”.
Läs mer: Fansen samlar in pengar
Detta utdrag har nu spridits på sociala medier och att många tolkat det som att Expressen är en tänkbar anledning till att det tillslut väcktes åtal mot Lilja för misshandel har upprört både LHC- och Rögle-supportrar. Vi har nu gått igenom det 40-sidor långa förundersökningsprotokollet.
I förundersökningsprotokollet framgår det i förhör med vittnen att de flesta uttrycker sig likadant, att hockeyn bestraffat Lilja och att det inte föreligger någon anledning för händelsen att prövas utanför hockeyn. Dit hör även motståndaren Jens Olsson som drabbades av Liljas crosschecking samt en rättsläkare.
Krönika: "Helt fel - det går inte att jämföra"
Men åtal blir det nu ändå. Enligt förundersökningsprotokollet ska allt ha börjat med ett mejl från kvällstidningen Expressen där en av deras reportrar den 5 mars 2015 skrev följande till chefsåklagaren Ola Sjöstrand:
”Hej, här är länken som visar Rögle-spelaren Liljas attack. Skickat till enligt uppdrag av redaktionen”.
I ett senare mejl skickar reportern länken till videoklippet på händelsen mellan Lilja och Olsson, då chefsåklagaren Sjöstrand påtalat i ett mejlsvar att han ej fick länken första gången.
– Det var i själva verket åklagarmyndigheten som bad om att få se det aktuella bildmaterialet och inte Expressen som volonterade någon film. Expressen, precis som andra etablerade mediebolag, lämnar dock inte ut journalistiskt material till polis eller åklagare med mindre än att det finns domstolsbeslut, och i detta fall var bildsekvenserna dessutom från Viasat. När polis eller åklagare efterfrågar material hänvisar vi – liksom säkert Corren – alltid, som nu, till det som redan är publicerat och tillgängligt för alla: som exempelvis tidningsarkiv, länkar till sajter eller play-tjänster, säger Thomas Mattsson.
Varför var det då Expressens reporter som skickade länken till åklagaren, kunde han inte letat rätt på det själv?
– Det är ju helt okontroversiellt för en redaktion att meddela var bilderna finns för att snabbare få en kommentar från klubbar, förbund, domarorganisation, polis, åklagare, supporterklubbar, politiker eller vilka det nu må vara som är relevanta för olika frågeställningar beroende på vad det handlar om, säger Mattsson.
LHC:s klubbdirektör Anders Mäki om detta:
– Vi har väl litet till mans undrat varför just den här händelsen gått så långt, det finns ju massor av andra attacker genom åren som varit betydligt värre. Men nu har vi valt att titta framåt och inte fokusera bakåt på saker som vi inte kan påverka, säger Mäki.
Läs separat artikel där chefsåklagaren Ola Sjöstrand – som hade mejlkontakt med Expressens reporter – uttalar sig.