Stora LHC-profilen: "Var omöjligt att inte bli rörd"

Men är det inte...? Jo, visst var det LHC-bekantingen Jonas Gustavsson som i helgen var tillbaka i målvaktsutrustning – i hyllningsmatchen för Börje Salming.

Jonas Gustavsson gjorde tillfällig comeback i helgens uppvisningsmatch. I Torontos klassiska tröja med lönnlövet på.

Jonas Gustavsson gjorde tillfällig comeback i helgens uppvisningsmatch. I Torontos klassiska tröja med lönnlövet på.

Foto: Bildbyrån

Ishockey2023-02-14 16:00

– Mäktigt och otroligt fint. Man har varit med om några ceremonier tidigare, men nu var det på ett annat sätt. Det är svårt att beskriva. När man kom ut på isen, såg Salmings familj och alla som stod där var det omöjligt att inte bli rörd, säger 38-åringen.

Ni har kanske sett bilderna från Gävle i lördags?

Börje Salming hyllades stort och bland annat spelades en match mellan två stjärnspäckade lag med veteraner från Tre Kronor och Toronto Maple Leafs. I Torontos mål: Jonas Gustavsson, som inledde NHL-karriären i den klassiska klubben.

– Från tiden därborta visste jag hur stor han var. Stora profiler hyllades under varje match och ofta var det Börje Salmings namn som dök upp. Det spelade ingen roll var du var i Toronto eller vem du pratade med. Alla visste vem Salming var, säger han.

Hur kändes formen, förresten?

– Jodå. Det var första matchen på några år och jag hann tjuvträna några gånger med LHC-veteranerna. Men det gick bra och jag kom oskadd därifrån. Haha.

Det var sent på sommaren 2020, just före seriestart, som Jonas Gustavsson överraskande meddelade att han gjort sitt som ishockeyspelare. 

Nu jobbar han som rådgivare på ett finansbolag för att hjälpa idrottare under och framförallt efter karriären.

– Jag befinner mig själv nu. När agenterna har lämnat kan det vara nyttigt att ha någon som hjälper dig vidare i livet för att hamna på rätt spår, säger Jonas Gustavsson.

Har du själv kommit in i det nya livet?

– Ja, det gick kanske lite snabbare för mig än för andra. Jag slutade för att jag var mentalt klar och det kan det vara lättare att acceptera än om det tas ifrån dig. Jag var redo att lära mig nya saker och göra nya saker. Det finns absolut delar som jag kan sakna och det är ett stort tomrum, men tar jag ett steg tillbaka och tänker efter en gång till så är det inget beslut som jag ångrar.

Målvakten har också kommit tillbaka till LHC i en mindre roll, som målvaktstränare på hockeygymnasiet och för juniorlagen.

– Kul att vara tillbaka på is. Jag hjälper till några gånger i veckan i mån av tid, säger han.

Första steget mot en målvaktstränarkarriär?

– Ja, man får väl se om man växer in i det. Jag har gått lite utbildningar och levt i målvaktsvärlden ganska länge. Klart att det finns en del kunskap, samtidigt som det finns mycket att lära i hur man lär ut. Det är absolut intressant, säger Jonas Gustavsson.

Jonas Gustavsson.
Jonas Gustavsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!