Stjärnvärvningen – därför valde jag LHC: "Var bara rykten"

När 32-årige Rasmus Rissanen spelade VM för Finland i våras hyllades han av många. I höst hoppas han på hyllningar för sitt spel i LHC-tröjan. Men först. Finska fiskevatten.

LHC:s nya backvärvning har lämnat Örebro för Linköping och två år i LHC. Han lär få en hel del istid i Klas Östmans lagbygge. "Speciellt förra säsongen var det en tuff arena att åka till. LHC var bra och när Saab Arena var taggat så var det en otrolig stämning", säger Rissanen och lovordar LHC-publiken.

LHC:s nya backvärvning har lämnat Örebro för Linköping och två år i LHC. Han lär få en hel del istid i Klas Östmans lagbygge. "Speciellt förra säsongen var det en tuff arena att åka till. LHC var bra och när Saab Arena var taggat så var det en otrolig stämning", säger Rissanen och lovordar LHC-publiken.

Foto: Johan Bernström

Ishockey2024-06-24 16:00

– Det är antingen golf eller fiske för många av oss hockeyspelare. Jag är nog mer av en fiskekille, säger LHC:s nye stjärnback.

De senaste veckorna, efter Finlands uttåg ur hockey-VM, Rissanen spenderat de mesta av dagarna i den finska staden Kuopio.

– Det är en stad mitt i Finland. Fyra timmar från Helsingfors och med massa sjöar runtom. Det är det här som är hemma och mina föräldrar har ett sommarställe här nära som vi brukar åka till, säger 32-åringen. 

undefined
Kuopio, där Rasmus Rissanen kommer från, är bland annat känt för sina världscuptävlingar i backhoppning. Men också de många sjöarna som finns runtom staden.

Till hösten byts de finska sjöarna mot Stångån och inte minst, isen i Saab Arena. Efter sex år i Örebro skrev Rissanen i våras på ett tvåårskontrakt med LHC.

– Jag ville flytta från Örebro så jag väntade på ett bra läge. När jag fick höra att LHC var intresserat så fattade jag att det skulle bli en "perfect fit". 

Det fanns rykten om att du var på väg tillbaka hem till Finland?

– Det var bara rykten. För mig var det inte dags att flytta hem. Jag ville stanna utomlands.

Flyttlasset till Östgötaslätten har dock inte gått än. Av skatteskäl så kommer Rissanen till Sverige först i slutet av september. Den nye backstjärnan missar således både försäsongsmatcher och de första två SHL-matcherna med LHC.

– Jag har tränat på själv under somrarna i rätt så många år nu. Så för mig är det ett upplägg som funkar fint. Sen har jag en tät kontakt med tränarna i LHC så det blir mest upp till mig att försöka komma in i matchform så fort som möjligt, säger Rissanen som berättar att det mesta av matchspelet blir på träning med sin moderklubb KalPa.

Sen får det sociala, och samspelet med de nya LHC-kollegorna komma varefter.

– Jag har mött de flesta. Ty Rattie och jag har pratat en hel del sen det blev klart. Sen under landskamperna så tog jag chansen att snacka med Fantenberg också. Det är en bra grupp av killar i laget och det märks.

undefined
Rasmus Rissanen spelade vårens världsmästerskap i Tjeckien. Där hyllades han av många.
undefined
Sex år blev det i Behrn Arena för Rasmus Rissanen.

Den 32 år gamle, förlåt unge, backen är med andra ord redo.

– Jag har haft tur med skador och sånt. Visserligen skadade jag det bakre korsbandet för ett par år sen men efter att jag gjort klart rehaben och återhämtat mig så har jag inga alls bekymmer av det, säger Rissanen.

Hur många år elithockey har du kvar i kroppen?

– Det känns helt ärligt som att jag precis har börjat. Den senaste säsongen var en av mina bästa någonsin och i Örebro har det bara gått uppåt. Jag ser verkligen fram emot att fortsätta den resan och få bidra till LHC:s framgångar.

Rasmus Rissanen

Ålder: 32

Position: Back

Familj: Fru och två barn

Tidigare klubbar: KaIPa, Everett Silvertips (WHL), Charlotte Checkers (AHL), Carolina Hurricanes, Jokerit (KHL), Örebro

Antalet A-landskamper för Finland: 15

Antal år på kontraktet med LHC: 2

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!